Alleen op het werk, wat te doen ?

- 7 maart 2016

alleen op het werkWat te doen en te vermijden als je alleen op kantoor bent

Als je in een klein team werkt, of jij altijd diegene bent die langer op kantoor blijft wanneer iedereen vakantie neemt, kan het al eens voorvallen dat je alleen op je werk bent. Je kan niets overleggen en er is minder te doen. De verleiding is dan groot om te relaxeren, maar dit kan net het perfecte moment zijn om voorop te geraken op je collega’s.

Hier zijn 5 tips en tricks om productiever te zijn als je alleen bent:

 1. Maak je inbox schoon en organiseer je bureau
   
  Nu er niemand op kantoor is en je waarschijnlijk amper e-mails ontvangt is het een goed moment om oude mails te verwijderen en eindelijk te antwoorden op die paar mails die net niet belangrijk genoeg waren om onmiddellijk op te reageren. Het lijkt een onbelangrijk taakje, maar een netjes opgeruimde inbox zal je meer inzicht bieden in welk mailverkeer belangrijk is en wat niet. Veel mailboxen bieden de mogelijkheid aan om gepersonaliseerde mapjes te maken – met duidelijke thema’s vind je ook sneller die ene belangrijke mail terug. Maar ook offline is het het moment om je bureau te herorganiseren – een georganiseerde omgeving geeft je een gezonde, nieuwe start van de dag.
   
 2. Bekijk je kalender voor de komende weken en maanden
   
  Welke events of vergaderingen komen eraan? Moet je je voorbereiden op iets dat binnen enkele weken plaats vindt? Misschien is het nu wel het moment om die ene meeting al voor te bereiden, zodat je dat last minute niet meer moet doen. Dit lijkt een eenvoudige tip, maar als je een duidelijk overzicht hebt over wat er aan zit te komen, ben je minder gestresseerd en geconcentreerder op de taken waar je op dit moment mee bezig bent.
   
 3. Sluit Facebook af
   
  Dit lijkt makkelijker gezegd dan gedaan – hoe vaak per dag surf je wel eens niet even naar social media? Onder het mom van ‘even ontspanning’ spendeer je in totaal wel uren op nutteloze websites. En ook al zijn Facebook en Twitter misschien al geblokkeerd door je baas, het is verleidelijk om even naar een nieuwsblog of sportsite te surfen. Er bestaan heel wat apps, zoals StayFocusd, die dit soort websites een tijdje blokkeren. Zo ben je wel verplicht je te concentreren op je to-do list en niet op die vakantiekiekjes. Je kan zelf instellen wanneer de blokkering opgeheven wordt.
   
 4. Maak een carrièreplan
   
  Nu je helemaal alleen bent, met je mails en agenda voor je: wat is je plan voor de komende maanden? Zou je graag een nieuwe uitdaging aangaan, iets nieuws leren of proberen je positie aan te houden? Het is een goed moment om in je werkomgeving even na te denken over wat je precies wil bereiken. Investeren in een plan en duidelijke doelen stellen zal je productiever maken naar de toekomst toe.
   
 5. Leer jezelf iets nieuws aan
  Had je altijd al die nieuwe Powerpoint features willen toepassen? Of je verbale presentatietechnieken wat bijgeschaafd? Nu er niemand op kantoor is, is het het moment om op Youtube op zoek te gaan naar de juiste tutorials en je technieken wat bij te schaven. Er bestaan duizenden filmpjes en TEDtalks over zelfvertrouwen, presenteren en non-verbale communicatie. Zo zal je op die volgende presentatie pas echt indruk maken – een eerste stap in het carrièreplan dat je zonet maakte?

door: Alexia Simons

Over de schrijver

Mijn naam is Alexia Simons en ik ben een freelance journaliste met een focus op digitale media, sport en lifestyle. Naast gastbloggen schreef ik ook al voor verschillende klanten zoals Centerparcs.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:  


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*