Fuck de Regels

Fuck de Regels
$19.95
Author:
Genres: Management, Overige
ISBN: 9461260326
Een fraaie opsomming van anekdotes en situaties die volledig uit de hand liepen omdat regels werden opgevolgd. Hoe meer regels, hoe dommer mensen worden, stelt de auteur.
About the Book

Ook zo zat van alle regels? Kun je ook je werk niet meer naar behoren doen? Thuis en op het werk struikel je elke dag over goedbedoelde regels die niet werken. Laten we gewoon zeggen: fuck de regels! Het is onze buurt, onze organisatie, ons beroep; blijf er met je poten vanaf. We lossen het zelf wel op!

In dit boek beschrijft filosoof en auteur Ben Kuiken de betutteling van de werknemer en de burger. Maar er is hoop. Lees de ervaringen van slimme verkeersdeskundigen, zorgverleners en managers mensen zelf laten bepalen hoe ze de regels toepassen of de regels zelfs afschaffen. Fuck de regels laat haarfijn zien dat mensen verantwoordelijkheid nemen als ze vertrouwen krijgen.

Kort: waar gaat het over ?
Het boek geeft een fraaie opsomming van anekdotes en situaties die volledig uit de hand liepen omdat regels werden opgevolgd. Hoe meer regels, hoe dommer mensen worden, stelt de auteur, met een verwijzing naar William McKnight, ceo van 3M: ‘If you put fences around people, you get sheep.’

Ben Kuiken: Over het Boek
Ik schreef het boek Fuck de regels omdat ik me zorgen maak over de toenemende regelzucht in ons land. Bestuurders, managers en andere ‘verantwoordelijken’ denken steeds vaker dat zij de wijsheid in pacht hebben en leggen anderen (burgers, uitvoerders, scholieren) steeds dwingender regels op. Ze denken dat alle problemen in de wereld op te lossen zijn met meer en strengere regels.

Het tegendeel is waar. Zodra je teveel regelt, worden mensen lui en afwachtend. Ze nemen zelf niet meer de verantwoordelijkheid voor hun wijk, hun gedrag of hun werk, maar wijzen alleen nog maar naar boven, naar de regelgever. Regels maken mensen dom: ze denken zelf niet meer na, maar volgen blind de opgelegde regels. Of ze zijn vooral bezig met het ontduiken en ontwijken van de regels, omdat ze anders geen leven meer hebben en hun werk niet kunnen doen.

Het boek Fuck de regels is geen pleidooi om alle regels dan maar aan je laars te lappen en alleen nog maar met je eigen belang bezig te zijn. Nee, het is juist een oproep om zelf weer verantwoordelijkheid te nemen. Voor je eigen leven en werk, en dat van anderen. Een mooi voorbeeld is shared space, een verkeersconcept dat is bedacht door de ‘verkeersfilosoof’ Hans Monderman. In het dorp Makkinga heeft hij bijvoorbeeld alle verkeersborden en verkeerslichten weggehaald. Het gevolg was dat niet alleen de doorstroming van het verkeer verbeterde, maar dat ook de verkeersveiligheid toenam. Bovendien gingen mensen zich weer verantwoordelijk voelen voor hun dorp en hun dorpsgenoten.

Ik geloof in de creatieve kracht van mensen. Ik denk dat de meeste mensen veel meer kunnen dan ze nu (mogen) laten zien. Wat daarvoor nodig is, kun je lezen in het boek. Het begint in elk geval met vertrouwen in de goede wil van mensen.

Wat steek je er van op?
Het is vooral een leerzaam boek over hoe je een organisatie niet moet leiden. Kuiken haalt een aantal voorbeelden aan van onzinnige en soms onmogelijke regels: wc’s moeten schoongemaakt worden in negentig seconden, speelgoed mag om hygiënische redenen een crèche niet in en de politie Utrecht stelt zichzelf ten doel in één jaar honderd verdachten van zedenmisdrijven op te sporen. Kuiken gaat ervan uit dat er juist ‘mooie dingen kunnen gebeuren wanneer je regels buitenspel zet en creativiteit de ruimte geeft.’

Recensie(s)
‘Veel regels hebben ongewenste effecten. Ze pakken de verkeerde problemen aan of kosten meer dan ze opleveren. Vooral: ze ontslaan mensen van zelf nadenken’, aldus de auteur. Bepaalde regels zijn doodgewoon, zo eenvoudig dat iedereen zich eraan kan houden. Zoals rechts rijden en stoppen voor een rood licht. Maar specifieke, vaak ambtelijke regels werken averechts, vaak ook omdat de Nederlanders een allergie hebben voor regels. Geschreven in toegankelijke taal met inspirerende voorbeelden uit de praktijk en het leven van alledag. Voorbeelden van slimme verkeersdeskundigen en zorgverleners. Dit laat zien dat mensen die zelf bepalen hoe ze de regels toepassen, verantwoordelijkheid nemen wanneer ze vertrouwen krijgen. Doel van de auteur is dat de lezer zelf gaat nadenken en de eigen creativiteit aanboort, zodat alle extra bedachte regels overbodig worden. Een heerlijk, ontwapenend boek dat de politiek, de overheid, de zorg, commerciële bedrijven, werkgevers en werknemers een spiegel voorhoudt. Een website wil de voorbeelden en de discussie actueel houden: www.fuckderegels.nl.

door Karin van Wylick op Bol.com

Reviews
4 Stars – Prima
Voor de weldenkende mens geen wereldschokkende nieuwe inzichten, maar desalniettemin een onderhoudend boek(je). Zeker een aanrader voor iedereen die uit reflex meer regelgeving wenst om zo problemen op te lossen, denk aan de gemiddelde manager of politicus.

door: isdezeookingebruik

4 Stars– Verhelderend
heerlijk verhelderend en doet de ogen open. Hoe zo, deregulering? Het lijkt wel, alsof er steeds meer (onzinnige) regels bijkomen in dit land. Dit boek laat op een leuke wijze zien, hoe we in sommige zaken compleet zijn doorgeslagen. Leest lekker weg en heel erg herkenbaar in vele situaties. Leuk boek.

door: Gemert

bestel dit boek

bol.com Partner