Mindful werken

Mindful werken
$15.00
Author:
Series: Management, Book 0
Genre: Management
Publisher: Business Contact
Publication Year: 1e druk, 2013
ISBN: 9047006437
In 8 stappen je werkdruk de baas. Veel mensen hebben moeite om op een goede manier om te gaan met de vele emoties en gedachten die hun drukke leven met zich meebrengt.
About the Book

mindful werken Veel mensen hebben moeite om op een goede manier om te gaan met de vele emoties en gedachten die hun drukke leven met zich meebrengt.

Mindfulness biedt de oplossing: het leert u om soepel en met aandacht schakelen tussen actie en reflectie. Daardoor voel u zich meer ontspannen, veerkrachtiger en minder opgejaagd. En dat merkt u, vooral ook op het werk: u hebt meer overzicht, werkt effectiever samen en bent een stuk creatiever.

In dit boek leert Wibo Koole u in 8 stappen hoe u mindfulness kunt gebruiken om uw werkende leven aangenamer te maken. Hij laat zien hoe u met eenvoudige oefeningen – zonder matje of mantra’s – los kunt komen van de dagelijkse stress en frustratie, en met een heldere geest uw werk op een nieuwe manier kunt aanpakken. Zo wordt u uw werk de baas in plaats van andersom!

Recensie(s)
Mindfulness is oorsponkelijk een boeddhistisch concept. Het betekent: aandacht geven op een speciale manier, doelbewust, in het huidige moment en niet-oordelend. De auteur, managementconsultant en trainer, noemt het ‘het trainen van aan de aandachtsspier’.

Mindfulness kan een rol spelen bij het tegengaan van werkstress. Ons huidige werkende leven is vaak hectisch: sociale media, e-mail, creativiteit op afroep en steeds meer samenwerken in netwerken. De auteur heeft een programma van acht weken ontwikkeld om met werkstress om te gaan. Vooral oosterse technieken spelen hierbij een rol: bodyscan, yoga, meditatie, waarnemingsoefeningen en onderzoek van de eigen routines en negatieve overtuigingen.

Een helder en praktisch boek met als doel om soepel en met aandacht te schakelen tussen actie en reflectie. Jammer dat een maatschappijkritische blik ontbreekt. Is een maatschappij die zoveel stress oplevert wel goed ingericht? Het boek bevat een notenapparaat en per hoofdstuk een literatuurlijst.

door: Frans Gerritsen

Reviews
4 Stars – Praktisch boek over bewuster werken en minder stress met mindfulness
Wibo Koole heeft een interessant en goed toepasbaar boek geschreven over mindfulness op het werk. Ik vond het heel prettig lezen, makkelijk toegankelijk. Lekker praktisch, en gelukkig niet dogmatisch. Dit genre boeken kan nog wel eens doorschieten in heel precies voorschrijven hoe en wat je moet doen. Waardoor je meer met een schuldgevoel blijft zitten over je eigen tekortschieten, dan dat het inspireert om aan de slag te gaan. De auteur spreekt de lezer aan op zijn/haar eigen verantwoordelijkheid en keuze of ze er iets mee willen doen.

Wat ik interessant aan het boek vindt is dat de schrijver verschillende benaderingen met elkaar vervlecht en afwisselt in het boek. Zoals zelfonderzoek (wat zijn in mijn werk stressvolle momenten), meditatie oefeningen zoals de bodyscan en praktische toepassing op je werk (zoals routinematige handelingen bewust doen). Het boek vraagt niet om ervaring met mindfulness of yoga (zonder matjes of mantra’s zoals dat hierboven is genoemd), waardoor iedereen die zich er door aangesproken voelt er mee aan de slag kan.

Het boek past mindfulness toe op een heel herkenbaar thema, nl werkdruk en stress. Hoe we nu met elkaar werken wordt er veel beroep gedaan op het zelf vormgeven van je werk en het zelf je toegevoegde waarde ontdekken. Dat leidt tot nieuwe vormen van stress. Niet meer de stress van teveel van anderen moeten en geen zelfbeschikking hebben, maar juist de stress van de oneindige mogelijkheden. Daar kan dit boek bij helpen, om daarin rustig je eigen weg te ontdekken.

door: VeraPieterman

bestel dit boek

bol.com Partner

Ook verkrijgbaar als: Ebook (Prijs € 9,99)