Bossing op het Werk

- 24 december 2013

bossing op het werkBossing, Mobbing door je Baas

Geeft je baas je onbelangrijke klusjes, plant hij vergaderingen als je er niet bent of maakt hij je zwart bij collega’s?

Misschien ben je het slachtoffer van ‘bossing’: pesten door de leidinggevende.

Bossing op het Werk
Veelal worden werknemers gepest omdat hun baas hen als een bedreiging ziet. Bijvoorbeeld omdat ze erg goed zijn of omdat ze gevoelige informatie over hem hebben. De leidinggevende hoopt dat de medewerker door het gepest het bedrijf zal verlaten. Ironisch genoeg treft bossing dus veelal mensen die de organisatie het minst kan missen: succesvolle, productieve medewerkers.

Bossing
Bossing is de in Duitsland bedachte term voor het pesten door de baas. Eerder werd de term mobbing ook voor dit fenomeen gebruikt. Mobbing gaat echter over het pesten van één persoon door een groep (denk aan collega’s), terwijl bossing specifiek gaat over het pesten door de baas.

Motieven
In een tijd van economische teruggang grijpen sommige managers naar het middel van bossing om op een goedkope manier van personeel af te komen. De bedoeling is vaak dat de medewerker uit zichzelf een andere baan gaat zoeken.

In de praktijk belanden echter veel medewerkers thuis met een burn-out, met hoge kosten voor het bedrijf tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat vooral succesvolle, productieve medewerkers het slachtoffer worden van bossing. Dit wijst op jaloezie en een gevoel door de medewerker bedreigd te worden bij de manager. Bossing treft hierdoor vaak juist de mensen die het bedrijf het slechtste kan missen.

Gevoelens van haat
Bossing kan ook gemotiveerd worden door gevoelens van haat omdat de werknemer zich onderscheidt van anderen. Dat kan gaan over prestaties (hij is de beste), competenties (kennis, talent, creativiteit), opleidingsniveau, opvattingen enzovoort.

Soort Baas
Lang niet elke baas is een pestkop of heeft de aanleg dit te worden. In de meeste gevallen mankeert er iets aan de psyche van de manager. Soms is de manager een milde psycho-paat. Er zijn onder managers veel psychopaten, blijkt uit onderzoek, omdat deze beschik-ken over eigenschappen die van managers gevraagd worden, en sollicitatiecommissies vaak de stoornis niet herkennen. De pestende manager kan ook ‘gewoon’ een machts-wellusteling zijn of iemand die op een andere manier een probleem tussen de oren heeft.

Vormen van Bossing
Vormen van bossing zijn ondermeer:

 1. Sociaal isoleren
  Een medewerker negeren, in een kamertje veraf van collega’s plaatsen, niet meevragen voor de lunch en/of niet groeten.
 2. Werken onaangenaam of onmogelijk maken
  Bestanden van computers wissen, belangrijke telefoontjes niet doorgeven, vergaderingen zo plannen dat één persoon niet mee kan doen, iemands arbeidsresultaten manipuleren, iemand zijn werk afnemen, iemand alleen nog onbelangrijke klusjes geven of dingen die hij niet leuk vindt.
 3. Bespotten
  Bijvoorbeeld om iemands uiterlijk, gedrag, manier van praten of lopen of seksuele voor-keur.
 4. Roddelen/geruchten verspreiden
  Iemand zwart maken om zijn reputatie te schaden.
 5. Dreigementen
  Veel functioneringsgesprekken houden, (daarin) de medewerker bedreigen met vage insi-nuaties, altijd ontevreden zijn over goed gedaan werk, dreigen met ontslag.
 6. Lichamelijk geweld
  Iemand wordt bijvoorbeeld opgesloten of krijgt een duw.
 7. Seksuele intimidatie
  Met gebaren, verbaal of fysiek.

Hoe herken je Bossing ?
Hoe herken je bossing ? 6 signalen waarop je moet opletten:

 • Je functie wordt ontmanteld. Je baas laat de taken die je leuk vond plots door iemand anders uitvoeren. Geleidelijk aan verlies je meer en meer van je werk en krijg je enkel nog onbelangrijke of vervelende klussen toegeschoven.
 • Je wordt geïsoleerd. Hij negeert je, groet je niet ’s morgens, plaatst je in een bureau ver van je collega’s, vraagt je niet mee voor de lunch, enz.
 • Je wordt geboycot. Hij plant vergaderingen als je er niet kan bij zijn, houdt telefoontjes achter, wist bestanden van je computer of manipuleert je resultaten.
 • Je wordt bespot. Hij maakt je belachelijk door grapjes of opmerkingen over je uiterlijk, gedrag, manier van praten of seksuele voorkeur.
 • Je wordt zwartgemaakt. Hij spreekt kwaad over je tegen collega’s en roddelt.
 • Je krijgt dreigementen. Hij is altijd ontevreden over je werk, ook al is het perfect, geeft je slechte beoordelingen en dreigt met ontslag.

]vdab.be / wijdoendatzo.wordpress.comReacties

 1. Liesbeth schreef:

  Ik ben al lange tijd op zoek naar een forum m.b.t. bossing/mobbing. Dit fenomeen is veel ernstiger dan feitelijk bekend. En komt bovendien heel veel voor. Het soort dat bossing toepast staat in dit artikel uitstekend beschreven. Ikzelf ben slachtoffer geworden van genoemd soort, manager (en leidinggevende). Twee ex-collega’s van mij wachten eenzelfde lot en ik zou hen graag behoeden voor deze ellende. Ik was werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (!), afdeling Angststoornissen nota bene. Een bedrijf dat zich graag profileert als goed aangeschreven, maar bossing heeft mij bijna een tweede hartinfarct opgeleverd. Geloof me: bossing is dodelijk. Het is een sociaal probleem dat steeds grotere vormen aanneemt.

 2. Tim Redactie - 112WerkForum schreef:

  Beste Liesbeth,

  Dank je voor je reactie. Inderdaad gebeuren dit soort activiteiten te veel en zijn er helaas erg weinig mensen die er openlijk voor uit durven te komen dat het gebeurd.

  We zijn eerder dit jaar benaderd door een bekende programmamaker welke mensen zochten die als slachtoffer op tv er over wilde praten. Helaas konden we te weinig mensen vinden die dit aan durfde.

  Eerder hadden we ook een forum speciaal op dit onderwerp gericht, maar ook daar te weinig reacties. Mochten er toch weer meer en meer mensen zijn die over dit topic willen praten dan kunnen we dat forum weer heropenen.

  Vriendelijke groet en sterkte,

  Redactie – 112WerkForum

 3. Paul Kemperman schreef:

  Als ambtenaar van de gemeente Zevenaar heb ik ook ervaren wat je voor je kiezen krijgt als je werkgever je met allerlei smerige trucs de deur uit probeert te werken. Ik schrijf hierover op mijn weblog “Intimidatie, psychisch geweld en andere wegpest-trucs bij de gemeente Zevenaar.

 4. Ph.H. de Koning schreef:

  Heel herkenbaar, zit zelf inmiddels in een traject wat gericht is op de uitgang.
  Geen directe intimidatie, maar in een job gezet waar ik twee minder goede beoordelingen heb gekregen. Daarnaast een paar spijkers op laagwater.
  Ben inmiddels 62,5, dus kan met WW en een klein beetje overbrugging het pensioen halen
  Mijn probleem hierin, ik voel me genomen, na 30 jaar bij de club in diverse functies, vanuit externen krijg ik opmerkingen zoals, ze weten niet wat ze gaan kwijtraken en last but not least, het asociale gedrag om in feite afscheid te nemen van ouder personeel op kosten van de samenleving, met dank aan VVD en D66 met hun “nieuwe” ontslagrecht.
  Uiteindelijk wordt mijn WW betaalt door de werkende.
  Naar het idee van mijn jurist is verwijtbaarheid werkgever aannemelijk te maken, kan ze dus het nodige gaan kosten.
  Maar tot mijn grote verrassing las ik recentelijk, dat dit soort trajecten, sinds een of twee jaar onder het strafrecht vallen onder de noemer “toebrengen psychisch leed”, met max. 6 jaar gevangenisstraf.
  Misschien een optie om massaal aangifte te doen.
  Overweeg het in ieder geval wel, als de jurist dit haalbaar acht.

 5. Paul Kemperman schreef:

  Op grond van artikel 32 van de Arbowet is strafrechtelijke vervolging mogelijk van werkgevers die weten of redelijkerwijs moeten weten dat door hun handelen of nalaten ernstige schade aan de gezondheid van werknemers kan ontstaan. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zijn brief van 9 april 2014 over beroepsziekten aan de Tweede Kamer.

 6. Piab schreef:

  Hartelijk dankvoor deze informatie

 7. rob schreef:

  dit is precies wat mij is overkomen gelukkig heb ik naar mijn inzicht gehandeld en gelijk een advocaat aangeschreven nu wel met wederzijds goedvinden ontslag en de gebruikelijke vergoeding gehad, had zelf ook geen zin in de rechtelijke dwaling, week later nog voor dienstverband beëindiging al nieuwe baan. Dus ja ik had ook zo’n eikel,nieuwe directeur, op het werk. jammer ze verliezen nu een hele goede kracht maar de waardering bij nieuwe werkgever is vele malen groter.

 8. H schreef:

  Heb hier helaas ook last van en wel van bijna alle bovenstaande voorbeelden,ofwel functie ontmantelen, isolatie,zwartmaken en dreigementen.
  Ik ben op aanraden van diegene op non actief gesteld, hetzelfde gebeurde bij 7 van mijn voorgangers. Ik had dus 7 voorgangers binnen 24 maanden die door dezelfde persoon zijn weg gepest voor de duidelijkheid. De leiding weigert het probleem te zien.

 9. Piscaer Chantal schreef:

  Jammer genoeg ben ook ik sinds kort het ‘slachtoffer’ van bossing. Na bijna 2 jaar werkloos te zijn geweest was ik dolblij dat ik weer aan de slag kon. Alles leek veelbelovend..tot mijn rechtstreekse baas om onduidelijke reden mij niet zo genegen was. Bij aanvang meende ik dat het misschien te maken had met mijn beginnersstatus, dus werkte ik nog harder om een goede indruk te maken. Echter, haar pogingen gingen van kwaad naar erger. Vandaag, ben ik redelijk radeloos. Ze belegt vergaderingen met het hele team, mij uitgezonderd. Geeft me geen werk, terwijl ze anderen overstelpt met werk, zodat ik overal moet gaan ‘bedelen’ om hen te helpen. Een collega die samen met mij begonnen is, neemt ze dagelijks onder haar hoede, om hem meer en meer dingen te leren over ons vak, terwijl ik bij andere collega’s te rade moet gaan om details over het werk te weten te komen. Dit geeft uiteraard een niet zo gunstige indruk van mijn kunnen. Ze geeft mij ook opdrachten waar ik helemaal geen weet van heb zodat ik zit te worstelen om die toch maar tot een goed einde te brengen, en wanneer ik ook maar het minste foutje maak roept ze zodat de hele werkvloer hoort wat ik heb fout gedaan. Het is een quasi onhoudbare situatie maar ik wil dit werk niet kwijt. Ook al omdat ik buiten haar, hele leuke collega’s heb. Blijkbaar was eerder een andere collega het mikpunt van haar bossing. Graag enige aanwijzing hoe ik hier best mee omga want dit is geen houdbare situatie.

 10. Anke van Doorne schreef:

  Ook in kleine stichtingen komt bossing voor. Ik ben eenn jaar geleden aangenomen als filiaalleidster, , heb8 maanden zonder problemen goed gewerkt. Toen kwam er een andere manager en hij is vanaf dag 1 bezig om met leugens mij klein te krijgen.
  inmiddels zijn al mijn taken bij mij weggehaald en heeft hij die overgenomen.
  Met de directeur heb ik overlegd en heb ik ander werk afgesproken en ook daar is hij bezig om dat van me af te pakken.

  ik heb nog een contract tot 1 juli 2017, wil dat graag volmaken. Ik ben 57 en de kans op een andere baan is nihil. Zelf ontslag nemen is dus niet aan de orde.

 11. Bart Willart schreef:

  Het is overal te doen werk zelf 33 jaar bij de gemeente oosterhout. waarvan 22jaar op de veegmachine. Onze nieuwe unitleider en teamleider vinden nu da ik geen expertise ervaring en de leeftijd niet heb. Deze twee geren balen ervan dat ik zo veel ervaring heb. En hebben nu een jongere medewerker op mijn werkplek gezet. Dit alles onder het mom van verbrede inzet. De eerste woorden die erbij een gesprek uit komen zijn: jij bent een dure als ik je ontslag geef en van je werkplek kan ik je zo maar niet afzetten want dat doe je al te lang. Ik krijg nu baantjes in het magazijn en op de milieustraat. En toch is het geen pesten volgens deze heren.

  • Bart Willart schreef:

   tijdelijk uit de running nu vanwege een slijmbeursontsteking dit was ik vergeten te melden sorry voor dit vergeten stukje.

 12. ArbeidsConflict Op Het Werk Tussen Werknemer En Leidinggevende En Voorman.

  Er Was Eens Een Arbeidsconflict Op Het Werk Tussen De Werknemer En De Leidinggevende En De Voorman In Een Willekeurige Woonplaats Ergens In Nederland. Het Begon In De Ochtend Van 20 Juni 2017 J.L. Werkte Men Samen Met Een Collega In De Wijk, En Dat Was Toenvallig In De Buurt Waar Ook Men Woonadres Bevind, Er Kwam Een Bewoner Naar Ons Toe Met De Mededeling Of Wij Zo Vriendelijk Konden Zijn Om Het Grasafval In De Achtertuin Af Te Voeren Met De Kruiwagen, Omdat Het Te Veel Was Om Het In De Ondergrondse Containerbak Te Storten, Waarom Ook Niet Dacht Men, En Het Kan Wel Even Tussen De Werkzaamheden Door Dacht Men, En We Waren Op Dat Moment Met Z’n Twee, En Er Was Ook Niet Meer Zo Veel Te Doen In De Wijk, Want Het Was Bijna Klaar, Op Een Paar Boomspiegels En Hagen Na. Maar Opdat Moment Reed Er Toenvallig Omstreeks 09:30 Uur Een Citroen Berlingo Met Bedrijf Stickers Voorbij Met De Leidinggevende En De Voorman, Reden Naar Ons Toe En Na Het Parkeren, Stapten Ze Allen Twee Uit De Citroen Berlingo Met Bedrijf Stickers, En Deden Zelfgenoegzaam Allebij Hun Zonnebrillen Af Hun Horloge Goed, Kleding Recht En Smartphone In Broekzak Recht Te Hebben Gezet, Liepen De Twee Allebij Overdreven Zelfbewust, Want Men Was Er Opdat Moment Nog Niet Van bewust Wat er Zou Gaan Voordoen, Zonder Werk Kleren Aan En / Of Kleren Aan Van Het Bedrijf, Alleen Een Oranje Hesje Was Het Enige Was Wat De Leidinggevende En De Voorman Aan Hadden, Met Verder Vrijetijds Kleren En Prive Kleren Aan, En Liepen Verder Imponerend Naar Ons Toe, De Leidinggevende Had Opdat Moment Zelf Ook Geen Werkschoenen En Bedrijf Schoenen Aan Maar Liep Op Zwarte Sneaker Schoenen En Sportschoenen Van Het Merk NIKE, En Vertelden Met Vol Uit De Keel En Stembanden Met Luide Klemtoon Van ” Hé Wat Zijn We Hier Aan Het Doen ” ! Daarna Vertelde De Leidinggegevende Het Op Een Ingetogen Houding En Gepaste Manier Wat We Hier Aan Het Doen Zijn. Goedemorgen Kon Er Niet Van Af, Opdat Moment Waren We Net Klaar Gekomen Nadat We Het Hoogtepunt Hadden Bereikt Met Het Hoopje Grasafval Via Langs Achter In De Achtertuin Met Het Gras Weghalen Maar Veegden Alles Nog Het Laatste Restje Aan Kant En Lieten Het Vervolgens Spik En Span Schoon Achter, En Ging Daarom Meteen Naar De Leidinggevende En De Voorman Toe, En Legde Heel Luid Vol Uit De Keel En Stembanden Met Luide Klemtoon Duidelijk De Situatie Uit Van Wat We Hier Aan Het Doen Zijn, En Vertelde Er Bovenop Dat We Er Niks Voor Hadden Gekregen En Dat We Alleen Maar Iemand Wilden Helpen. De Leidinggevende Was Opdat Moment Ongeïnteresseerd Aan Het Luisteren En Viel Mij Steeds In De Reden, Waardoor Ik Niet De Gelegenheid Kreeg Om Mijn Verhaal Af Te Maken. Opdat Moment Kwam De Bewoner Naar Buiten En Legde Ook Heel Duidelijk Met Luide Stem Aan De Leidinggevende Uit Dat Hun Alleen Maar Het Grasafval In De Achtertuin Gingen Af Voeren Met De Kruiwagen, Omdat Het Te Veel Was Om Het In De Ondergrondse Containerbak Te Storten, Want Anders Wordt De Ondergrondse Containerbak Te Gauw Vol Dat Was Het Enige Vraag. Waarop De Leidinggevende Aan De Bewoner Vertelde Dat Het Niet Het Werk Is Van Het Bedrijf En Zeker Niet Onder Werktijd Met Werk Kleren Aan En Met Werk Gereedschap Van Het Bedrijf Gaat Werken Bij Iemand In De Achtertuin. Vervolgens Vertelde De Leidinggevende Op Een Onderdrukte Manier Met Een Ingetogen Frustratie Aan Men Collega Waarom Hij Geen Werkschoenen Droeg, Men Collega Legde Aan De Leidinggevende Nogmaals Uit Dat Z’N Werkschoenen En Bedrijf Schoenen Kapot Zijn En Dat Het Al Meerdere Keren Is Doorgegeven Aan Het Bedrijf En Aan Het Werk, En Aangezien Het Niet Goed Is Voor Je Voeten Om Op Stukke Werkschoennen En Stukke Bedrijf Schoenen Te Gaan Lopen, En Daarom Op Vrijetijds Schoenen En Prive Schoenen Loopt. Hierp Vertelde De Leidinggevende Of Men Collega Ook Wat Dichterbij Ons Kon Staan Bij De Werknemer En De Voorman, Omdat Men Collega Wat Veraf Stond, Ongeveer 4 Meter Afstand, En De Leidinggevende Keek Naar Men Collega, Vandaar Dat Men Tegen Men Collega Vertelde Om Ook Erbij Te Komen Staan, Bij De Voorman En De Leidinggevende, En Vervolgens Kwam Men Collega Bij De Werknemer Staan Tegen Over De Leidinggevende En De Voorman. De Leidinggevende Ging Ons Vertellen In Betekenisvolle Situaties Over Het Werk En Na Het Werk En Tijdens Het Werk, Werk Overdag, Werk In De Avond, Betaald Werk, Onbetaald Werk EnWerk Waar We Opdracht Voor Krijgen Om Te Doen En Werk Waar We Geen Opdracht Voor Krijgen Om Niet Te Doen, En Het Werk Wat We Nu Hadden Gedaan Niet Mocht, De Leidinggevende Vertelde Verder Dat Als Je Na Werktijd Bij Iemand In De Achtertuin Helpt, Al Is Het In Ruil Voor Een Bakje Nasi Met Een Bekertje En / Of Longdrinkglas Limonade, Het Dan Niet Uit Maakt, Maar Niet Onder Werktijd. Ook Vertelde De Leidinggevende Met Klemtoon Heel Luid En Duidelijk Dat Als Je Na Werktijd Bij Iemand Helpt Dit Doet Zonder Werk Gereedschap En / Of Gereedschap Van Het Bedrijf En Het Liever Ook Niet Ziet Zitten Dat Je Bedrijf Kleren En / Of Werk Kleren Van Het Bedrijf Aan Hebt, Vandaar Dat De Werknemer En Men Collega Onze Excusses Voor Het Ongemak, Aanboden En Vertelden Dat Het Ons Spijt En Sorry En ”Het Spijt Me” Vertelden En Dat Het Niet Meer Zal Gebeuren, En Dat Men Voortaan Eerst Zou Bellen En SMS En What’s App En Informeren En Documenteren En Toelichten En Inlichten Of Het Wel Of Niet Mag En Ook Dat Als Er Weer Zoiets Voor Zou Vallen Eerst Contact Zal Opnemen Om Het Op De Hoogte Te Brengen Met De Mededeling Of Het Wel Of Niet Kan, Waarop De Leidinggevende Vertelde Of We Het Bedrijf Gereedschap En Het Werk Gereedschap Van Het Bedrijf Bijmekaar Konden Rapen En Pakken En Naar De Keet (Werk-Wagen) Konden Lopen Voor Ieder Appart Een Gesprek. Bij De Keet (Werk-Wagen) Aangekomen Kreeg Eerst Men Collega Een Gesprek, Daarom Ging De Werknemer Alvast In De Buurt Van De Keet (Werk – Wagen) Alvast Aan Het Werk. Ongeveer Drie Kwartier Later Kwam Men Collega Naar De Werknemer Toe Met De Mededeling Dat Men Naar De Keet (Werk-Wagen) Kon Komen Voor Een Gesprek. Toen Men De Werknemer De Keet (Werk-Wagen) instapte Voetje Voor Voetje Vooruit Over Het Opstapje Van De Voordeur Van De Keet (Werk-Wagen) En Men Het Voorhoofd Met Gezicht Van De Werknemer Voorover Draaide Met Het Volledige Lichaam Voorover Gegebukt En Daarna Voluit Voorover Gestrekt In De Keet (Werk – Wagen) Naar De Leidinggevende En De Voorman Toe, Zaten Ze De Leidinggevende En De Voorman Allebij Heel Houvastig Helemaal Hun Lichamen Breeduit Gespannen En Hun Gezichten Volkomen Ronduit Strak Gespannen Voor Hun Uit Te Staren In Reverso Context Met Allebij Hun Zonnebrillen Opgevouwen In Hun Voorkraag Van Het Oranje Hesje Pedant En Ingebeeld Voorzich Uit Te Staren. Vervolgens Vertelden De Leidinggevende En De Voorman Nogmaals Het Hele Verhaal Op Een Zelfingenomen Manier, En Verder Dat Het Niet Kan Wat Er Is Gebeurd. Vervolgens Vertelde De Werknemer Voluit Twee Uur Lang Nogmaals De Hele Situatie Uit En Bood Nogmaals Zijn Oprechte Excusses Aan Voor Het Ongemak, En “‘Het Spijt Me” Voor Het Ongemak Van Het Voorgevallen Incident Aan, Wel Was Het Af En Toe Nog Onzettend Lastig En Vervelend Om Men Het Hele Verhaal Vanaf Het Begin Tot Het einde Aan Toe, Te Doen Omdat De Leidinggevende Steeds Tot Iritant Aan Toe, Steeds Probeerde Om Mij In De Reden Te Vallen En Zich Verbaal Sterk Te Maken Met Werk Woorden En Er Doorheen Te Praten En Zich Ongeïnteresseerd Te Luisteren En Zich Laatdunkend Op Te Stellen Naar De Werknemer Toe, En Waarop De Voorman Vertelde Of Men Beter Niet Voor je Eigen Kon Gaan Beginnen Met Arbeid En Werken, En Dat Vond De Leidinggevende Ook Een Goed Idee, En Stemde Daarin Toe En Stak Zijn Wijs Vinger Op Omhoog En Ging Daar In Mee. De Werknemer Vertelde Toen Dat Het Niet Kan, Omdat Men Geen Middenstandsdiploma Hebt. En Er Ook Verder Geen Papieren Voor Hebt En Ook Niet Staat Ingeschreven Bij De Kamer Van Koophandel Om Voor Je Eigen Te Beginnen, Toen De Werknemer Dat Vertelde Keken Ze Allebij Verwaand En Hautain En Verbaasd En Met Een Blik Van Vraagtekens Naar Richting Van De Werknemer Toe, En Bewegend Met Hun Handen En Voeten Stonden De Leidinggevende En De Voorman Op En Begonnen Een Ware Hapening Dansje Te Maken En Showde Allebij Hun Zonnebrillen En Horloges En Hun Oranje Hesjes Heel Uitgebreid Een Modeshow Van 3 Kwartier In De Keet (werk-Wagen) En Gingen Daarna De Leidinggevende En De Voorman Weer Zitten. Vervolgens Vertelde De Leidinggevende Over Hoe Flexible En Enthousiast En Baandoorbrekend En Gemotiveerd En Representatief En Oprecht De Werknemer Wel Niet Ben, En Ging Heel Uitgebreid 2 Uur Lang Alle Werkzaamheden Van Het Hele Bedrijf En Het Hele Werk Opnoemen Zowel Van Groenvoorziening Als Van Reiniging, Want De Werknemer Doe Dat Allebij. Vervolgens Stond De Werknemer Op En Gooide Men Een Leeg Bekertje Met Afval In De Afvalbak En Ging Weer Zitten. En Vertelde Dat Het Zo Niet Langer Meer Kan, En Dat We Nu Alle 3 Nou Wel Voldoende Zijn Klaargekomen Na Het Hoogtepunt Van Dit Hele Gesprek, En Dat Het Zo Niet Opschoot, En Deed De Afval Van Suikerstaafjes En Koffiemelkstaafjes In De Afvalbak En Ging Weer Zitten. En Verder Vertelde De Werknemer Dat Het Verder Nergens Meer Overgaat, Omdat We Nu Bezig Zijn Om Elkaar Over En Weer Voor Van Alles Uit Te Maken En Alles Te Verwijten En Verbaal Een Wedstrijdje Te Doen Wie Er Hier Het Laatste Woord En Letter Heeft Uitgesproken Wat Er Niks Toe Doet, En Dat Het Een Welles En Nietes Spel Begon Te Worden, En Gooide Vervolgens Nog Twee Oude Gelezen Kranten In De Afvalbak, En Ging Weer Zitten. Vervolgens Vertelde De Voorman Dat Je Tegenwoordig Ook Kan Gaan Beginnen En Werken Voor Je Eigen Zonder Papieren En Middenstandsdiploma En Ingeschreven Te Hoeve Staan Bij De Kamer Van Koophandel, En Deed Z’n Zonnebril Bij De Kraag Van Het Oranje Hesje Recht, Vervolgens Ruimde De Werknemer Nog Wat Koek En Broodkruimels Op, Dat Op De Tafel Lagen Met Een Geel Vaat Doekje Schoon En Ging Daarna Weer Zitten. De Leidinggevende Keek Mij Hoogmoedig Aan En Vertelde Nu Pas Na Het Incident En Na Het Hele Gebeuren In De Loop Van De Ochtend Wat Er Eerst Buiten Gebeurde En Nu In De Keet (Werk-Wagen) Zitten Voor Het Gesprek, Waarom Men De Werknemer De Hele Tijd Geen Oranje Hesje Droeg, De Werknemer Vertelde Dat Men Dat Perongeluk Was Vergeten In Zijn Volle Werk En Volle Enthousiasme Om Het Aan Te Trekken En Het Aan Te Doen, En Vertelde Dat We Niet Langs Een Drukke Weg Aan Het Werk Waren, Maar In Een Woonwijk, En Liet Aan Zijn Leidinggevende En Aan De Voorman Het Oranje Hesje Zien En Tonen En Trok Het In Volle Overvloed Van Mode Bewust Zijn Aan, Maakte Een Volle Hapening Dansje En Showde Een Mode Show Heel Ontzettend Uitgebreid Van Ruim 3 Kwartier Het Oranje Hesje In De Keet (Werk-Wagen) En Ruimde Vervolgens De Witte Plastic Roerstaafjes Op Die Op De Grond Lagen In De Afvalbak En Ging Weer Zitten. De Leidinggevende Deed Z’n Kraag Van Z’n Oranje Hesje Recht En De Zonnebril Goed En Keek Mij Verwaand Aan En Vertelde Waanwijs Dat Men Het Niet Heb En Heeft Begrepen En Dat Men Een Brief Zal Krijgen Thuis Door De Brievenbus Op De Deurmat In Huis, Met Een Uitnodiging Met Het Verzoek Om Op Kantoor Te Komen Bij De Afdelingshoofd Op Het Werk Voor Een Gesprek, Vervolgens Ruimde Men Wat Oude Papiertjes Op Dat Op De Tafel Lagen En Men Deed Dit In De Afvalbak En Ging Daarna Weer Zitten. Vervolgens Stonden De Leidinggevende En De Voorman Op En Liepen Allebij Hooghartig De Keet Uit En Deden Allebij Hoogmoedig Hun Horloge Recht En Hun Smartphone goed. Vervolgens Ging Men Ook Opstaan En Liep Hun Achterna De Keet (Werk-Wagen) Uit, En Vertelde Aan De Leidinggevende Wat Er Zou Gebeuren Als Men Nou Niet Op De Uitnodiging Zou Ingaan, Vervolgens Vertelde De Leidinggevende Dat Je Dan Een tweede Brief Met Uitnodiging Zou Kunnen Ontvangen En Dat Als Je Daar Ook Niet op Reageert Dan Een Brief Zou Kunnen Krijgen Om Op Het Hoofdkantoor Te Komen Voor Een Uitnodiging Voor Een Gesprek En Dat De Gevolgen Daarvan Dan Niet Meer Te Overzien Zijn.
  ————— EINDE —————————-

 13. Saskia schreef:

  Sinds vanavond er achter gekomen dat ik ook slachtoffer van Bossing ben, zo blij deze term te hebben gevonden. Nu weet ik dat ik niet gek ben.

  Januari dit jaar een man ontmoet met een mooi verhaal, enorme drive en enthousiasme over zijn bedrijf. Ik werd hierin meegevoerd en ook in zijn mooie belofte over de functie die ik zou bekleden. Uiteindelijk wit hij mij te overtuigen en heb ik mijn vorige baan opgezegd.

  Wat Alice in Wonderland moest zijn was een koude kermis.
  Ik begreep van de man, directeur en mijn leidinggevende, dat al het personeel hem teleur had gesteld en zijn vertrouwen hierdoor beschadigd was. Hij stelde mij aan tot vertrouwenspersoon waar deze mensen zich toe konden wenden. Vanaf de eerste week in mijn proeftijd hoorde ik dingen van medewerkers over deze man en zaken in het verleden die waren gebeurd, die niet ok waren.
  Dit werd bevestigd door een verbale intimiderende aanval van één van de projectleiders die in dezelfde proeftijd plaatsvond.
  Hierop ben ik direct naar mijn leidinggevende toegegaan, de directeur. Hij vertelde mij dat dit niet kon en ik mocht altijd alles tegen hem zeggen: hij wilde namelijk weten wat er op de werkvloer gebeurde. Ik kreeg een excuus van de projectleider maar dit was de deuropening naar de hel.

  Ik ben nu een half jaar verder en alles is één grote leugen.
  In deze maanden heb ik te maken gehad met 6 collega’s die er uit zijn gewerkt. Meerderheid kwam bij mij met klachten over het management wat te maken had met Bossing en ook met sexuele intimidatie. Dit alles heb ik getracht met mijn leidinggevende te bespreken, als taak van Vertrouwenspersoon. Dit werd allemaal door leidinggevende onder het kleed geveegd en dienstdoende personeelslid werd via de achteruitgang gesommeerd om te vertrekken.

  Ikzelf heb in deze maanden te maken gehad met stelselmatige intimidatie, isolatie, werkzaamheden afpakken, rotklusjes doen, kleinering, geen waardering en als kers op de taart: bij mijn beoordelingsgesprek werd er doodleuk verteld dat mijn functie als Management Assistente bij dit bedrijf een test-case was, ze hebben het eigenlijk helemaal niet nodig, de beloofde salarisverhoging daardoor niet aan de orde was, dat dit in december aan de orde is – zodra mijn contract afloopt. De directie nu graag een Personal Assistant wil en dat deze taak aan een collega is toegezegd, met de nodige salarisverhoging.
  Ik moet zelf maar op een papiertje gaan opschrijven wat ik nu precies allemaal doe op een dag en daar gaat hij, samen met 2 projectleiders / vrienden van de directeur waar ik niets mee te maken heb, een functie creëren.
  Ik mocht ook minder gaan werken, gaf de directie aan.
  Al zou het maar om 1 dag in de week gaan.
  U begrijpt dat ik allang weet waar dit heen gaat.

  Dit getreiter trek ik niet lang meer en zit momenteel tegen een burn out aan. Huisarts is inmiddels op de hoogte en sommeert mij om even niet in deze staat op het werk te verschijnen, evenals berichten op WhatApp te negeren want dat blijft maar doorgaan.

  Ik ben al maanden bezig een andere baan te vinden maar dit lukt allemaal niet zo snel.

  Buiten dat, wat kan ik nog meer doen?
  Ik moet daar zo snel mogelijk weg.

  Afzender: een werk-bij met kapotte vleugels :(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*