Bossing op het Werk

- 24 december 2013

bossing op het werkBossing, Mobbing door je Baas

Geeft je baas je onbelangrijke klusjes, plant hij vergaderingen als je er niet bent of maakt hij je zwart bij collega’s?

Misschien ben je het slachtoffer van ‘bossing’: pesten door de leidinggevende.

Bossing op het Werk
Veelal worden werknemers gepest omdat hun baas hen als een bedreiging ziet. Bijvoorbeeld omdat ze erg goed zijn of omdat ze gevoelige informatie over hem hebben. De leidinggevende hoopt dat de medewerker door het gepest het bedrijf zal verlaten. Ironisch genoeg treft bossing dus veelal mensen die de organisatie het minst kan missen: succesvolle, productieve medewerkers.

Bossing
Bossing is de in Duitsland bedachte term voor het pesten door de baas. Eerder werd de term mobbing ook voor dit fenomeen gebruikt. Mobbing gaat echter over het pesten van één persoon door een groep (denk aan collega’s), terwijl bossing specifiek gaat over het pesten door de baas.

Motieven
In een tijd van economische teruggang grijpen sommige managers naar het middel van bossing om op een goedkope manier van personeel af te komen. De bedoeling is vaak dat de medewerker uit zichzelf een andere baan gaat zoeken.

In de praktijk belanden echter veel medewerkers thuis met een burn-out, met hoge kosten voor het bedrijf tot gevolg. Uit onderzoek blijkt dat vooral succesvolle, productieve medewerkers het slachtoffer worden van bossing. Dit wijst op jaloezie en een gevoel door de medewerker bedreigd te worden bij de manager. Bossing treft hierdoor vaak juist de mensen die het bedrijf het slechtste kan missen.

Gevoelens van haat
Bossing kan ook gemotiveerd worden door gevoelens van haat omdat de werknemer zich onderscheidt van anderen. Dat kan gaan over prestaties (hij is de beste), competenties (kennis, talent, creativiteit), opleidingsniveau, opvattingen enzovoort.

Soort Baas
Lang niet elke baas is een pestkop of heeft de aanleg dit te worden. In de meeste gevallen mankeert er iets aan de psyche van de manager. Soms is de manager een milde psycho-paat. Er zijn onder managers veel psychopaten, blijkt uit onderzoek, omdat deze beschik-ken over eigenschappen die van managers gevraagd worden, en sollicitatiecommissies vaak de stoornis niet herkennen. De pestende manager kan ook ‘gewoon’ een machts-wellusteling zijn of iemand die op een andere manier een probleem tussen de oren heeft.

Vormen van Bossing
Vormen van bossing zijn ondermeer:

 1. Sociaal isoleren
  Een medewerker negeren, in een kamertje veraf van collega’s plaatsen, niet meevragen voor de lunch en/of niet groeten.
 2. Werken onaangenaam of onmogelijk maken
  Bestanden van computers wissen, belangrijke telefoontjes niet doorgeven, vergaderingen zo plannen dat één persoon niet mee kan doen, iemands arbeidsresultaten manipuleren, iemand zijn werk afnemen, iemand alleen nog onbelangrijke klusjes geven of dingen die hij niet leuk vindt.
 3. Bespotten
  Bijvoorbeeld om iemands uiterlijk, gedrag, manier van praten of lopen of seksuele voor-keur.
 4. Roddelen/geruchten verspreiden
  Iemand zwart maken om zijn reputatie te schaden.
 5. Dreigementen
  Veel functioneringsgesprekken houden, (daarin) de medewerker bedreigen met vage insi-nuaties, altijd ontevreden zijn over goed gedaan werk, dreigen met ontslag.
 6. Lichamelijk geweld
  Iemand wordt bijvoorbeeld opgesloten of krijgt een duw.
 7. Seksuele intimidatie
  Met gebaren, verbaal of fysiek.

Hoe herken je Bossing ?
Hoe herken je bossing ? 6 signalen waarop je moet opletten:

 • Je functie wordt ontmanteld. Je baas laat de taken die je leuk vond plots door iemand anders uitvoeren. Geleidelijk aan verlies je meer en meer van je werk en krijg je enkel nog onbelangrijke of vervelende klussen toegeschoven.
 • Je wordt geïsoleerd. Hij negeert je, groet je niet ’s morgens, plaatst je in een bureau ver van je collega’s, vraagt je niet mee voor de lunch, enz.
 • Je wordt geboycot. Hij plant vergaderingen als je er niet kan bij zijn, houdt telefoontjes achter, wist bestanden van je computer of manipuleert je resultaten.
 • Je wordt bespot. Hij maakt je belachelijk door grapjes of opmerkingen over je uiterlijk, gedrag, manier van praten of seksuele voorkeur.
 • Je wordt zwartgemaakt. Hij spreekt kwaad over je tegen collega’s en roddelt.
 • Je krijgt dreigementen. Hij is altijd ontevreden over je werk, ook al is het perfect, geeft je slechte beoordelingen en dreigt met ontslag.

]vdab.be / wijdoendatzo.wordpress.comReacties

 1. Liesbeth schreef:

  Ik ben al lange tijd op zoek naar een forum m.b.t. bossing/mobbing. Dit fenomeen is veel ernstiger dan feitelijk bekend. En komt bovendien heel veel voor. Het soort dat bossing toepast staat in dit artikel uitstekend beschreven. Ikzelf ben slachtoffer geworden van genoemd soort, manager (en leidinggevende). Twee ex-collega’s van mij wachten eenzelfde lot en ik zou hen graag behoeden voor deze ellende. Ik was werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg (!), afdeling Angststoornissen nota bene. Een bedrijf dat zich graag profileert als goed aangeschreven, maar bossing heeft mij bijna een tweede hartinfarct opgeleverd. Geloof me: bossing is dodelijk. Het is een sociaal probleem dat steeds grotere vormen aanneemt.

 2. Tim Redactie - 112WerkForum schreef:

  Beste Liesbeth,

  Dank je voor je reactie. Inderdaad gebeuren dit soort activiteiten te veel en zijn er helaas erg weinig mensen die er openlijk voor uit durven te komen dat het gebeurd.

  We zijn eerder dit jaar benaderd door een bekende programmamaker welke mensen zochten die als slachtoffer op tv er over wilde praten. Helaas konden we te weinig mensen vinden die dit aan durfde.

  Eerder hadden we ook een forum speciaal op dit onderwerp gericht, maar ook daar te weinig reacties. Mochten er toch weer meer en meer mensen zijn die over dit topic willen praten dan kunnen we dat forum weer heropenen.

  Vriendelijke groet en sterkte,

  Redactie – 112WerkForum

 3. Paul Kemperman schreef:

  Als ambtenaar van de gemeente Zevenaar heb ik ook ervaren wat je voor je kiezen krijgt als je werkgever je met allerlei smerige trucs de deur uit probeert te werken. Ik schrijf hierover op mijn weblog “Intimidatie, psychisch geweld en andere wegpest-trucs bij de gemeente Zevenaar.

 4. Ph.H. de Koning schreef:

  Heel herkenbaar, zit zelf inmiddels in een traject wat gericht is op de uitgang.
  Geen directe intimidatie, maar in een job gezet waar ik twee minder goede beoordelingen heb gekregen. Daarnaast een paar spijkers op laagwater.
  Ben inmiddels 62,5, dus kan met WW en een klein beetje overbrugging het pensioen halen
  Mijn probleem hierin, ik voel me genomen, na 30 jaar bij de club in diverse functies, vanuit externen krijg ik opmerkingen zoals, ze weten niet wat ze gaan kwijtraken en last but not least, het asociale gedrag om in feite afscheid te nemen van ouder personeel op kosten van de samenleving, met dank aan VVD en D66 met hun “nieuwe” ontslagrecht.
  Uiteindelijk wordt mijn WW betaalt door de werkende.
  Naar het idee van mijn jurist is verwijtbaarheid werkgever aannemelijk te maken, kan ze dus het nodige gaan kosten.
  Maar tot mijn grote verrassing las ik recentelijk, dat dit soort trajecten, sinds een of twee jaar onder het strafrecht vallen onder de noemer “toebrengen psychisch leed”, met max. 6 jaar gevangenisstraf.
  Misschien een optie om massaal aangifte te doen.
  Overweeg het in ieder geval wel, als de jurist dit haalbaar acht.

 5. Paul Kemperman schreef:

  Op grond van artikel 32 van de Arbowet is strafrechtelijke vervolging mogelijk van werkgevers die weten of redelijkerwijs moeten weten dat door hun handelen of nalaten ernstige schade aan de gezondheid van werknemers kan ontstaan. Dat schrijft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in zijn brief van 9 april 2014 over beroepsziekten aan de Tweede Kamer.

 6. Piab schreef:

  Hartelijk dankvoor deze informatie

 7. rob schreef:

  dit is precies wat mij is overkomen gelukkig heb ik naar mijn inzicht gehandeld en gelijk een advocaat aangeschreven nu wel met wederzijds goedvinden ontslag en de gebruikelijke vergoeding gehad, had zelf ook geen zin in de rechtelijke dwaling, week later nog voor dienstverband beëindiging al nieuwe baan. Dus ja ik had ook zo’n eikel,nieuwe directeur, op het werk. jammer ze verliezen nu een hele goede kracht maar de waardering bij nieuwe werkgever is vele malen groter.

 8. H schreef:

  Heb hier helaas ook last van en wel van bijna alle bovenstaande voorbeelden,ofwel functie ontmantelen, isolatie,zwartmaken en dreigementen.
  Ik ben op aanraden van diegene op non actief gesteld, hetzelfde gebeurde bij 7 van mijn voorgangers. Ik had dus 7 voorgangers binnen 24 maanden die door dezelfde persoon zijn weg gepest voor de duidelijkheid. De leiding weigert het probleem te zien.

 9. Piscaer Chantal schreef:

  Jammer genoeg ben ook ik sinds kort het ‘slachtoffer’ van bossing. Na bijna 2 jaar werkloos te zijn geweest was ik dolblij dat ik weer aan de slag kon. Alles leek veelbelovend..tot mijn rechtstreekse baas om onduidelijke reden mij niet zo genegen was. Bij aanvang meende ik dat het misschien te maken had met mijn beginnersstatus, dus werkte ik nog harder om een goede indruk te maken. Echter, haar pogingen gingen van kwaad naar erger. Vandaag, ben ik redelijk radeloos. Ze belegt vergaderingen met het hele team, mij uitgezonderd. Geeft me geen werk, terwijl ze anderen overstelpt met werk, zodat ik overal moet gaan ‘bedelen’ om hen te helpen. Een collega die samen met mij begonnen is, neemt ze dagelijks onder haar hoede, om hem meer en meer dingen te leren over ons vak, terwijl ik bij andere collega’s te rade moet gaan om details over het werk te weten te komen. Dit geeft uiteraard een niet zo gunstige indruk van mijn kunnen. Ze geeft mij ook opdrachten waar ik helemaal geen weet van heb zodat ik zit te worstelen om die toch maar tot een goed einde te brengen, en wanneer ik ook maar het minste foutje maak roept ze zodat de hele werkvloer hoort wat ik heb fout gedaan. Het is een quasi onhoudbare situatie maar ik wil dit werk niet kwijt. Ook al omdat ik buiten haar, hele leuke collega’s heb. Blijkbaar was eerder een andere collega het mikpunt van haar bossing. Graag enige aanwijzing hoe ik hier best mee omga want dit is geen houdbare situatie.

 10. Anke van Doorne schreef:

  Ook in kleine stichtingen komt bossing voor. Ik ben eenn jaar geleden aangenomen als filiaalleidster, , heb8 maanden zonder problemen goed gewerkt. Toen kwam er een andere manager en hij is vanaf dag 1 bezig om met leugens mij klein te krijgen.
  inmiddels zijn al mijn taken bij mij weggehaald en heeft hij die overgenomen.
  Met de directeur heb ik overlegd en heb ik ander werk afgesproken en ook daar is hij bezig om dat van me af te pakken.

  ik heb nog een contract tot 1 juli 2017, wil dat graag volmaken. Ik ben 57 en de kans op een andere baan is nihil. Zelf ontslag nemen is dus niet aan de orde.

 11. Bart Willart schreef:

  Het is overal te doen werk zelf 33 jaar bij de gemeente oosterhout. waarvan 22jaar op de veegmachine. Onze nieuwe unitleider en teamleider vinden nu da ik geen expertise ervaring en de leeftijd niet heb. Deze twee geren balen ervan dat ik zo veel ervaring heb. En hebben nu een jongere medewerker op mijn werkplek gezet. Dit alles onder het mom van verbrede inzet. De eerste woorden die erbij een gesprek uit komen zijn: jij bent een dure als ik je ontslag geef en van je werkplek kan ik je zo maar niet afzetten want dat doe je al te lang. Ik krijg nu baantjes in het magazijn en op de milieustraat. En toch is het geen pesten volgens deze heren.

  • Bart Willart schreef:

   tijdelijk uit de running nu vanwege een slijmbeursontsteking dit was ik vergeten te melden sorry voor dit vergeten stukje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*