Brede Steun Stoppen Uitkering bij Fraude

- 2 september 2012

stoppen uitkeringBrede Steun Stoppen Uitkering bij Fraude
Bijna alle Nederlanders (91%) vinden dat de uitkering van iemand die meerdere keren fraudeert tijdelijk stopgezet moet worden.

38% vindt dit niet streng genoeg.

Opmerkelijk is dat ook van de ondervraagde bijstandsgerechtigden de meerderheid (90%) vindt dat de uitkering tijdelijk gestopt moet worden. Dit blijkt uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Uit het SZW-onderzoek blijkt dat 93% van de ondervraagden vindt dat als uitkeringsontvangers frauderen zij het ten onrechte verkregen voordeel moeten terugbetalen. 28% daarvan vindt het terugbetalen van het voordeel alleen niet voldoende.

Herhaalde fraude met uitkeringen komt regelmatig voor. Alleen UWV heeft jaarlijks al 2.500 keer te maken met personen die binnen twee jaar opnieuw frauderen. Dit schreven minister Kamp en staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs nog aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer behandelt een wetsvoorstel van beide SZW-bewindspersonen dat onder andere regelt dat uitkeringsontvangers die (voor de eerste keer) frauderen vanaf 1 januari 2013 de ten onrechte verkregen uitkering terug moeten betalen en daarnaast hetzelfde bedrag aan boete opgelegd krijgen. Als zij opnieuw frauderen, krijgen zij een nog hogere boete. Deze boetes worden vanaf 1 januari maximaal tien keer hoger dan nu het geval is. De boete wordt verrekend met de uitkering, waardoor zij tijdelijk minder of geen uitkering ontvangen. Het wetsvoorstel regelt verder dat de boetes voor frauderende bedrijven flink omhoog gaan en activiteiten van bedrijven bij een derde overtreding stil kunnen worden gelegd.

Om hoeveel geld gaat het, een paar voorbeelden:

Vrouw (66) pleegt 27 jaar bijstandsfraude
Een 66-jarige vrouw uit Groningen wordt ervan verdacht ruim 27 jaar lang bijstandsfraude te hebben gepleegd. Ze woonde al die jaren zogenaamd alleen, terwijl ze in werkelijkheid samenwoonde met haar nu 60-jarige vriend. Die man stond ingeschreven op het adres van zijn familie. Gezamenlijk hebben de man en de vrouw de gemeente Groningen voor ruim een kwart miljoen euro benadeeld.

De sociale recherche kwam het paar op het spoor na een anonieme tip. Daarop is onderzoek gedaan naar het energie- en waterverbruik en bankgegevens van het stel. Daaruit bleek dat er sprake was van een gezamenlijke huishouding.

Het paar is begin juni aangehouden en gehoord door de Sociale Recherche Groningen. Ze hebben beiden bekend dat ze al ruim dertig jaar samen zijn en dat ze dat al 27 jaar voor de gemeente Groningen hebben verzwegen.

De gemeente Groningen heeft aangifte gedaan van uitkeringsfraude en vordert een bedrag van ruim 130.000 euro terug. Het bedrag is aanzienlijk lager dan wat het stel door de fraude heeft verkregen, omdat de gemeente geen bedragen van voor 1997 terugvordert.

De gemeente Groningen blijkt niet de enige gedupeerde te zijn: de vrouw heeft ook bij de aanvraag voor huurtoeslag en de AOW-uitkering verzwegen dat ze samenwoonde.

Eindhoven spoort ruim € 1,5 miljoen aan bijstandsfraude op
De gemeente heeft in 2011 voor €1.546.013 aan bijstandsfraude opgespoord. 286 uitkeringen zijn door Eindhoven beëindigd wegens fraude. Het onterecht uitgekeerde geld wordt teruggevorderd en de fraudeurs krijgen een boete.

In de meeste fraudegevallen ging het om een onjuiste opgave van de inkomsten en de woonsituatie.

Almere heeft vorig jaar 3,8 miljoen euro bespaard door fraude met uitkeringen te voorkomen.
Alle aanvragen werden vooraf extra gecontroleerd, meldt het jaarverslag Sociale Recherche Flevoland. Dit is een samenwerkingsverband van de gemeenten Almere, Lelystad, Urk en Noordoostpolder. In deze gemeenten werd vorig jaar voor ruim 1,8 miljoen euro aan bijstandsfraude opgespoord.

In Almere werd vooral fraude gepleegd met zogeheten briefadressen. Een aanvrager van een bijstandsuitkering geeft dan een adres op waar hij of zij zelf niet woont, maar wel een uitkering ontvangt

Niet alleen Bijstand, ook Werklozen frauderen voor tientallen miljoenen euro’s
De overheid heeft vorig jaar 86 miljoen euro aan fraude met uitkeringen opgespoord, 20 miljoen meer dan in 2010.

Opgespoorde fraude met de WW steeg vorig jaar naar 64 miljoen euro. Dat is 14 miljoen meer dan een jaar eerder.

Ook oplichting met de aow, kinderbijslag en de nabestaandenuitkering ANW stegen met ruim 27 procent tot 22 miljoen euro. Er kwam meer uitkeringsfraude aan het licht omdat uitkeringsinstanties UWV en de Sociale Verzekeringsbank de pakkans vergrootten.

]rijksoverheid.nl, elsevier.nlReacties

  1. Redactie 112WerkForum schreef:

    Deze reactie is verwijderd omdat er een persoonlijke beschuldiging in is geplaatst. Het 112Werkforum is geen site om personen wel of niet schuldig aan een strafbaar feit openbaar te maken. Daar zijn andere instanties voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*