Carnaval als stresspreventie

- 19 februari 2014

carnaval als stresspreventieCarnaval, een goede vorm van stresspreventie

Carnaval staat weer voor de deur en het limburgse bedrijfsleven staat 3 dagen stil met uitzondering van sommige winkels en de horeca. Wij leven hier al maanden naar toe en eindelijk is het dan zover. Ik ga niet proberen om uit te leggen wat een carnavalsgevoel is want dat kan ik niet uitleggen. Daar ben je mee geboren, dat zit in je genen.
carnaval als stresspreventie
Het raam is versierd met slingers en in het dorp hebben de meeste mensen een carnavalsbezem in hun vlaggenmast. Het ziet gezellig uit. De carnavalsmuziek schalt al weken uit de boxen van de tv, radio, autoradio en mijn laptop. De normale radioprogramma’s luister ik niet meer.

Er worden carnavalsliedjes gemaakt en wanneer je naar de tekst luistert, is het onderwerp van de liedjes vaak stresspreventie:

  • Zet met carnaval je zorgen opzij
  • Blijf positief in het leven staan, blijf niet hangen in het verleden
  • Geniet van het leven want je leeft maar een keer
  • Leef vandaag de dag, van gisteren kun je leren en morgen is nog een droom

Ik weet niet wat het is: met het vieren van carnaval zet je inderdaad je zorgen op zij, je leeft een aantal dagen zonder zorgen en bent alleen maar bezig met carnaval. Dat gaat vanzelf. Carnaval zorgt ervoor dat je stressniveau wordt verlaagd. Je zorgen zet je aan de kant en je gaat even helemaal uit je dak. Na de carnaval voel je je weer ontspannen, vaak nog meer dan na een vakantie. En weer bedenk je je dat je het met die stress niet meer zo ver laat komen.

Wat kun je doen om je stressniveau laag te houden?

1. Timemanagement
Je werk is niet het belangrijkste in je leven. Plan je sociale activiteiten en zorg dat je genoeg energie en tijd hebt om deze te doen en door te laten gaan. Dit zijn de activiteiten waar je energie van krijgt en die je nodig hebt om je stressniveau te verlagen. Soms is het een drempel om te gaan maar als je eenmaal aanwezig bent, is het goed. Heb je moeite met het gaan, zorg dat je samen met iemand anders gaat, dan heb je een stok achter de deur.

2. Moeten of willen
Bedenk wat je wil doen en niet wat je ‘moet’ doen.

3. Blijf in het hier en nu
Bewust de dingen doen die je wil doen. Hou je aandacht erbij. Je blijft in het hier en nu en ervaart dat de tijd minder snel gaat.

4. Luisteren naar je lichaam
Pijn en andere lichamelijk klachten komen juist op of verdwijnen tijdens ontspanning. Merk dit op en blijf je bewust van de lichamelijke signalen na je vakantie.

5. Vitaliteit
Vanuit het katholicisme is de tijd na carnaval, de tijd van vasten. Dat hoeft niet persé. Mindful eten, gezonde voeding en beweging is voldoende. Dit houdt in dat je goed voor je lichaam zorgt. Bewust je voeding klaar maken, en dit bewust opeten. Vraag jezelf: ‘Wat eet ik nu precies?’ en ‘Is dit wat mijn lichaam nodig heeft?’ helpt vaak om minder te eten en minder ongezonde dingen te eten.

Alaaf!

Artikel door: Edith Helwegen

Edith Helwegen

Over de schrijver

Mijn passie gaat uit naar het begeleiden van mensen die in hun leven verstrikt zitten en hun leven anders willen aanpakken. Met een gesprek zonder oordeel, mijn rust, mijn sensitiviteit, mijn humor, mijn nuchterheid wil ik dit bereiken.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*