Check, Check, Double Check

- 7 oktober 2014

done is better than perfectWaarom ‘klaar’ beter is dan perfect

“Mijn leidinggevende wil dat ik meer productie draai. Hij verwijt me dat ik te lang blijf hangen in check-check-dubbelcheck.” Jos, logistiek manager, kijkt verongelijkt. Hij is het duidelijk niet eens met de kritiek die hij kreeg in zijn laatste functioneringsgesprek. “Die leveringen moeten toch kloppen? Ik kan ze onmogelijk de deur uitdoen als ze niet perfect op orde zijn. Anders is onze klant zo dadelijk de pineut!”

Heb jij dat ook? Dat collega’s of leidinggevenden niet begrijpen waarom jij zo fel bent op de kwaliteit van je werk? En zeeën van tijd besteedt aan die laatste 5%?

Voor jou spreekt dat vanzelf. Details doen er toe! Net zo goed als de grote lijnen. Daarom kijk je kritisch naar je werk. Ben je streng voor jezelf.

Het komt niet in je op om minder belangrijke details te laten voor wat ze zijn. Je gaat voor die perfecte 10. Anders is je werk gewoon niet goed genoeg.

Ben jíj niet goed genoeg…

Klinkt logisch.

Toch maak jij jezelf daarmee tot een slaaf van je brein. Telkens als jij wéér verder gaat sleutelen aan die ene offerte, brief of opdracht. Al kan die heus allang de deur uit.

Want jouw streven naar topkwaliteit is niets anders dan een gewoontereactie van je brein.

Je brein houdt namelijk van eenvoud. Die gaat voor alles-of-niets. Dus als je brein nog niet helemaal zeker is van jouw zaak, dan zorgt hij ervoor dat jij je ongemakkelijk voelt bij ‘slechts’ een goed-genoeg resultaat.

Hoe dat precies zit?

Ooit leerde je als kind: ‘Als ik me zus en zo gedraag of mijn best doe, dan is dat goed. Als ik iets verkeerd doe of anders dan anderen, dan heb ik een probleem’.

Je brein sloeg deze informatie zorgvuldig op. Iedere keer dat je vader of moeder, juf of meester, je prees om een goede prestatie: tick in the box. Iedere keer dat je een reprimande kreeg: tick in the box.

Zo leerde je brein steeds meer bij. Door alles wat je beleefde en ervaarde.

En wat doet hij nu, anno 2014?

Telkensals hij nu een punaise of banaan op jouw pad ziet liggen, zet hij direct één van zijn favoriete overlevingsstrategieën voor je in.

Bijvoorbeeld die van alles-of-niets…

(Het is er één van zeven, ’t is maar dat je het weet).

Want koste wat kost wil hij dat het goed met je gaat. Dat jij je prettig voelt.

Maar onbedoeld houdt hij je daarmee wel gegijzeld in een vicieuze cirkel van alsmaar harder werken.

Want hij heeft geen idee wat jij precies onder ‘perfect’ verstaat. Dus pusht hij jou om door te gaan. Tot je echt alles hebt gedaan om die perfecte 10 te scoren. Tot je echt niets aan het toeval hebt overgelaten.

Wat dat alles of niets dan ook maar mag zijn…

Geen wonder dat je zo onnodig veel tijd besteedt aan checken en finetunen van je werk! Of de boel op de lange baan schuift als jijzelfook even niet meer weet waar je nou naartoe werkt.

Betekent dit dat jij nou voor altijd de gijzelaar van je eigen brein bent? Weerloos en onmachtig?

Gelukkig niet.

Het enige wat jij hoeft te doen is de alles-of-niets gijzelstrategie van je brein leren herkennen.

En gaan experimenteren met nieuw gedrag. Bijvoorbeeld door voor jezelf te bepalen: als ik minimaal dit of dat heb gedaan, dan is het
genoeg. Dan ben ik tevreden. Dan kan mijn werk de deur uit.

Eenmaal aangeleerde gewoontes, zoals perfectionisme, kun je veranderen. Want je brein blijft steeds bijleren.

Toen je kind was. En nu.

Juist nu.

Jos veert wat op. ‘Dus als ik voor mezelf van tevoren heel duidelijke criteria omschrijf wanneer ik tevreden ben over mijn werk, dan speelt die alles-of-niets reactie minder snel op. Want dan weet ik: dit is goed genoeg. En kan ik het loslaten. Goh, zo heb ik er nooit naar gekeken.’

Er lijkt een last van zijn schouders gegleden.

door: Heidi Does

Ps.: Op www.doesmindful.nl kan je haar gratis e-boekje ‘‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aanvragen.

Heidi Does

Over de schrijver

Na een lange carrière als projectleider van digitale media en migratieprojecten bij internationaal opererende bedrijven helpt Heidi Does nu team-/projectleiders en kennisspecialisten in IT, Finance en Techniek om effectief hun aandacht te managen i.p.v. hun tijd. Zodat ze dagelijkse stress en drukke perioden in hun werk beter gaan hanteren en op een ontspannen manier meer impact hebben met hun waardevolle expertise. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Twitter LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*