Een Nieuwe Baan?

- 26 september 2012

een nieuwe baanHoe vind ik een nieuwe baan ?
Hoe vind ik een nieuwe baan? Deze vraag is de laatste tijd misschien wel door duizenden mensen gesteld. Of het nu wel of niet door de crisis komt, veel mensen zijn hun baan kwijt geraakt en hard op zoek naar een nieuwe.

Of je bent gewoon uitgekeken op je huidige baan en wil graag wat anders. Maar waar vind je die in deze tijden? Je kunt nog zo goed gekwalificeerd zijn en veel ervaring hebben, er zijn tegenwoordig heel veel concurrenten. En hoe onderscheid je je nu van al die anderen?

Het is ten eerste heel belangrijk om van jezelf goed duidelijk te hebben wie je bent en wat je wilt. Wat zijn je kwaliteiten? Welke positieve persoonlijke eigenschappen heb je? Maar ook: wat zijn je verbeterpunten? En wat zoek je in een nieuwe baan? Welke functie, wat voor werkomgeving? En wat wil je beslist niet? Door dit alles goed op een rij te zetten, kun je een scherp profiel van jezelf maken.

Vervolgens kun je aan de slag gaan: naar het arbeidsbureau, advertenties in kranten afspeuren en natuurlijk op internet kijken. Tegenwoordig staan er heel veel vacatures op internet. Behalve deze vacaturesites is het vaak ook mogelijk om je cv online te zetten. En… vergeet je kruiwagens niet! De meeste mensen vinden toch vaak een nieuwe job via vrienden of bekenden. Zorg er dus voor dat je je bekend maakt. Laat iedereen weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan en wat je allemaal kan! Hoe meer mensen met je mee zoeken, hoe beter.

Ben je eenmaal zo ver dat je een leuke vacature hebt gevonden, dan begint het pas echt. Je moet solliciteren! Bedenk daarbij goed dat de eerste indruk heel belangrijk is, dus een goede voorbereiding is echt een must. Als er honderd brieven op een bureau belanden, is het van belang dat die van jou eruit springt. Probeer daarom niet teveel standaard zinnen te gebruiken; schrijf in je ‘eigen’ taal en maak de mensen duidelijk waarom ze JOU moeten hebben. Schakel ook andere mensen in om je brief te beoordelen voordat deze de deur uitgaat.

En, word je uitgenodigd voor een gesprek? Zorg ervoor dat je goed geïnformeerd bent, probeer rustig en vooral jezelf te blijven en wees vooral eerlijk. Als je een antwoord niet weet, verzin dan niet zomaar iets, maar zeg gewoon dat je het niet weet, maar het graag wilt leren.

Deze en andere tips vind je ook op mijn site met Loopbaan-Tips. Neem gerust eens een kijkje op deze website en doe er je voordeel mee!

Door: Johan ter Borgh, Loopbaancoach

Johan ter Borgh

Over de schrijver

Johan ter Borgh is eigenaar van Ter Borgh Coaching en werkt vanuit de visie dat het voor iedereen mogelijk is, met de goede begeleiding, om bijna ieder doel te bereiken.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter YouTube

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*