De Controlfreak: Help! Alles glipt me uit de vingers

- 9 januari 2014

controlfreakHoe u rust krijgt door los te laten en tegelijkertijd controle kunt houden

“Help! Alles glipt me uit de vingers…“
Het hebben en behouden van controle is voor iedereen een natuurlijke behoefte. Controle hebben geeft immers een gevoel van vertrouwen, rust en veiligheid. Bovendien helpt het u om zelfstandig te kunnen zijn en u zeker te voelen.

[scbold14 ]Maar u kunt niet alles altijd in de hand houden!
Helaas heeft u niet altijd de controle over uw leven. Zo kunnen er (onverwachte) omstandigheden ontstaan waardoor u in zekere mate de controle over een situatie verliest. Denk hierbij aan ziekte in de familie, fusies en/of reorganisatie op de werkvloer, gevolgen van de crisis, etc. Het is begrijpelijk dat het ontbreken van controle gevoelens van angst en onzekerheid (gevolg: stress) veroorzaken.

Jacob (40, Wetenschapper)
Jacob vertelde mij dat hij volledig de controle verloor toen hij vader werd van een prachtige zoon en tegelijkertijd op zijn werk extra taken toebedeeld kreeg. De extra aandacht die zijn thuis- en werksituatie vroegen, waren hem te veel en het overspoelde hem. Gevolgen: slapeloosheid, een gevoel van gejaagdheid en uiteindelijk is Jacob uitgevallen. Jacob voelde zich onzeker en beschouwde de hele situatie als een persoonlijk falen. Zijn zelfvertrouwen heeft in deze periode een behoorlijke deuk opgelopen.

Verlies van controle over uw leven of uw werk
Verlies van controle over uw leven of uw werk brengt een gevoel van onveiligheid en hulpeloosheid. En dus een heleboel stress. Vaak voelt u zich minderwaardig omdat u niet (meer) kunt voldoen aan de eisen die het leven u stelt. U kunt net als Jacob een gevoel van falen en onmacht ontwikkelen. In dat geval is het oppassen geblazen, dit kan immers een depressie uitlokken.

Controle hebben en overzicht houden
Controle hebben en overzicht houden zijn dus twee belangrijke voorwaarden voor zekerheid en veiligheid, dus minder stress. Als u uw leven in handen hebt en u kunt er zelf sturing aan geven dan geeft dat logischerwijze een zelfzekerheid en een tevreden gevoel.

Toch is de behoefte aan controle voor ieder mens verschillend. Twee dimensies spelen hierbij een rol: loslaten en vertrouwen. In hoeverre kunt u taken loslaten en in welke mate durft u te vertrouwen op mensen of dingen om u heen? Daarnaast is het ook nog van belang in hoeverre u daadwerkelijk invloed heeft op wat u wilt, is het (on)mogelijk? De behoefte aan controle is dus erg persoonlijk en mede gebaseerd op uw ervaringen in het leven.

Wees geen controlfreak ! Het is een bekende valkuil om voortdurend en overal controle na te streven. Een controlfreak kan moeilijk zaken op z’n beloop laten. Hij wil grip behouden op de situatie en ervaart gevoelens van onmacht en teleurstelling als het anders gaat dan hij van tevoren had bedacht. Loslaten is erg moeilijk en er is zelden vertrouwen in een goede afloop.

Controlfreaks roepen juist stress op.
Bij een controlfreak is de behoefte aan controle zodanig groot, dat hier juist stress ontstaat. Controlfreaks krijgen stress van het feit dat ze zaken onvoldoende naar hun hand kunnen zetten. Controlegedrag is altijd gebaseerd op angst en door te controleren hoopt een controlfreak te verkomen dat iets fout gaat.

Balans vinden
Probeer de juiste balans te vinden in controle houden en zaken los te laten. Hoe meer u los laat, hoe minder stress dit kan oproepen. Het écht durven loslaten van controle geeft een zekere mate van vrijheid, dat klinkt voor de hand liggend, maar toch is het een van de moeilijkste zaken die we als mens moeten doen. Immers, u weet zelf ook dat controle ook nodig is om u zeker en veilig te voelen.

Zelfkennis
Zelfkennis is van groot belang. Weten hoeveel controle u nodig heeft om uw veilig en zeker te voelen, maakt u stressbestendiger. Zelfkennis vergroot uw keuzemogelijkheden en geeft u tevens handelingsvrijheid. Wat heeft u nodig? Wat is overbodig? Zoek een goede balans voor uzelf.

Test uzelf!

 1. Wie bent u?
  – Waar en hoeveel wil controle heeft u nodig om u goed te voelen?
  – Welke zaken kunt u moeilijk loslaten en uit handen geven?
  – Kunt u het leven laten gebeuren of bent u bezig met hoe het leven zou moeten zijn?
  – Kunt u het gemakkelijk accepteren als zaken anders gaan dan u zou willen?
 2. Wat houdt u tegen?
  – Welke angsten spelen er bij u wanneer u de controle verliest?
  – Durft u fouten te maken, kritiek te ontvangen op hetgeen u doet?
  – In hoeverre bent u bang om iets niet goed te doen en verwijten te krijgen?
 3. Wie wilt u zijn?
  – Durft u risico’s te nemen en buiten uw comfortzone te gaan?
  – Bent u een positivo of bent u een doemdenker bij verandering?
  – Wat vraagt dat van u?

Controle los laten
Kortom, controle loslaten geeft u vrijheid en minder stress, maar houd wel het stuur in handen. Leer uzelf kennen! Weet hoeveel controle u nodig hebt om u zeker te voelen én probeer hierin te groeien.

Artikel door: Nell van de Ligt

Ps.: Op www.ligtpunt.nl kan je haar gratis e-boekje ‘7 tips om ziekteverzuim door stress en burn-out te voorkomen’ aanvragen.

Nell van de Ligt

Over de schrijver

Nell van de Ligt is stress- en burn-out expert. Nadat ze zelf als manager een burn-out had, is ze op zoek gegaan naar wat stress en burn-out nu precies inhouden. Ze studeerde analytische psychologie en specialiseerde zich in de stress en burnoutproblematiek. In 2006 richtte ze haar eigen bedrijf Ligtpunt.nl op.


Lees meer over Ligtpunt.nl

→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn


Reacties

 1. Evelien schreef:

  Interessant artikel, zal me zeker eens met die “test jezelf vragen” bezig gaan houden…

  Goed voornemen, eens kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*