Herken De Workaholic

- 21 januari 2014

workaholicHerken De Workaholic

Workaholics werken in extreme mate, niet omdat zij zoveel plezier hebben in het werk, maar omdat zij het gevoel hebben dat ze dit ‘moeten’ zo laat wetenschappelijk onderzoek onder ruim 9.000 werkende Nederlanders naar workaholisme zien. Zaak dus om dit om te buigen.

Het onderzoek onder leiding van Prof. dr. Wilmar Schaufeli, hoogleraar Arbeids- en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en senior adviseur bij 365/Zin laat zien dat workaholics constant werken, omdat zij continu het gevoel hebben dat het niet genoeg is. Workaholics werken tot laat, denken (obsessief) veel aan werk, ook als zij niet aan het werk zijn en doen veel meer dan er door de (organisatie)omgeving wordt verwacht. Workaholisme wordt gedefinieerd als ‘een onweerstaanbare innerlijke drang om overmatig hard te werken’. Deze definitie staat tegenover engagement, waarbij iemand echt plezier heeft in zijn werk.

Risico
De mens vervult elke dag meerdere rollen: werkrollen en privérollen. De tijd besteed aan werk gaat bij een workaholic ten koste van andere rollen. Met het risico op werk/familieconflict en een verminderde kwaliteit van persoonlijke relaties. Ook leidt de gezondheid eronder en komt uitputting voor.

Ook workaholics in de (land)bouw
Al ruim 10 jaar is onderzoek onder 9.000 werkende Nederlanders gedaan naar de demografische- en arbeidsgerelateerde karakteristieken van workaholics. Uit dit onderzoek blijkt dat workaholisme net zoveel voorkomt onder mannen als vrouwen, het iets is van alle leeftijden en er is geen onderscheid als je in loondienst bent of zzp-er. Wél maakt het uit in welke sector of beroep je werkzaam bent.

Workaholisme blijkt het hoogst in de landbouw, bouw, communicatie, consultancy en in de handel en het laagst in de dienstverlening, wetshandhaving, medische- en sociale sector en bij overheidsdiensten. Vervolgens scoorden managers en hogere professionals het hoogst op workaholisme, daarentegen scoorden verpleegkundigen, paramedici en hulpverleners het laagst.

Sector oorzaak of gevolg
“Uit het onderzoek kunnen we concluderen dat de definitie van het huidige prototype workaholic te smal is. Een deel van het beeld wordt bevestigd. De manager in de communicatie, handel en consultancy valt in een risicogroep. Opvallend nieuw inzicht is dat de werknemer in de landbouw en bouw ook in de hoogste risicogroep valt.”, aldus Schaufeli. “Dit kan komen doordat de sector klassiek een constant groot werkaanbod kent en er onderling een sterke sociale verwachting is hieraan tegemoet te komen. Het is uit het onderzoek niet vast te stellen of mensen die de neiging tot workaholisme hebben naar een sector worden toegetrokken of dat de sector de ‘oorzaak’ is.”

]hrpraktijk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*