Herken ‘Vacature Scam’

- 31 januari 2013

vacature scamHerken ‘Vacature Scam’
De online omgeving discrimineert niet: iedereen is welkom. De komst van het internet heeft de communicatie tussen mensen en bedrijven wereldwijd ongekende mogelijkheden gebracht. Er is echter ook een keerzijde van de medaille: Frauduleuze entiteiten.

Frauduleuze entiteiten innoveren continu in hun criminele aanpak. Eén moment van onoplettendheid kan van jou het nieuwe slachtoffer maken. Wanneer je op zoek bent naar een baan, dan kun je benaderd worden door “bedrijven“ die je een nep vacature aanbieden. Deze mailings heten ‘vacature scam’.

Op het internet is vacature scam helaas vrij gebruikelijk en – zolang mensen er in trappen – zal dat zo blijven. Er bestaan verschillende vormen van vacature scam, zoals het vragen van vooruitbetaalde bedragen voor trainingen. Ook het witwassen van crimineel geld kan een motivatie zijn om u naar uw paspoort en bankgegevens te vragen tijdens een “sollicitatietraject“.

Hoe ziet zo‘n nep-vacature er nu precies uit? Om een idee hiervan te krijgen, kun je kijken op www.scamregister.co.uk. Verfijnd of slecht gekopieerd, jij als sollicitant kunt ze tegenkomen. Twijfel je over de echtheid van een vacature? De volgende 9 tips kunnen je helpen in het herkennen van vacature scam.

9 tips om ‘Vacature Scam’ te herkennen

  1. Informatie over het bedrijf ontbreekt of is vaag, terwijl de functie omschrijving erg gedetailleerd is;
  2. Er zijn fouten gemaakt in de grammatica en spelling van de Nederlandse taal en het geheel oogt niet professioneel;
  3. De looptijd van de functie is kort en de financiële voordelen zijn uitmuntend;
  4. Er is geen ervaring vereist;
  5. Het e-mail adres van de contactpersoon is geregistreerd bij Hotmail, Google of Yahoo en bevat niet de naam van het betreffende bedrijf;
  6. Om in aanmerking te komen voor de baan, moet je gegevens overleggen waaruit blijkt dat je in het bezit bent van een bankrekening;
  7. Western Union (geldtransactie kantoor) of een naam die daarop lijkt, maakt deel uit van de sollicitatieprocedure;
  8. Er wordt gevraagd naar een kopie van je paspoort of identiteitskaart;
  9. Je bent aangenomen voor de functie, maar je hebt geen ander contact gehad dan mailcontact.

Met bovenstaande 9 tips kun je voorkomen dat je het volgende slachtoffer wordt. Maar, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Aan de ene kant omdat een online crimineel – zodra hij toegang heeft tot je bankrekening – er met je spaargeld vandoor kan gaan. Aan de andere kant omdat ID-diefstal nog jarenlang diepe sporen kan nalaten. De lening die bijvoorbeeld op jouw naam is afgesloten moet nog jarenlang afbetaald worden.

Blijf dus aan de veilige kant en beveilig je financiële – en identiteitsgegevens goed. Mocht je ooit twijfelen aan het bestaan van een bedrijf, dan kun je dit eenvouding nakijken via www.kvk.nl. Voorzichtigheid op internet is altijd geboden. Echter, wanneer je bewust bent van bovenstaande 9 tips en het bedrijf verifieerbaar is op internet, dan kunt je met een gerust hart online solliciteren.

Bron: experteer.blog.nlInteressante Boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*