Hobby’s op je CV ?

- 20 januari 2014

hobby's op je cvHobby’s op je CV – Wat Wel en Wat Niet ?
 
Als eerste kijkt een recruiter of werkgever naar je opleiding en werkervaring. Deze moeten aansluiten bij de de functie waarvoor de werkgever een nieuwe werknemer zoekt. Is hij hiervan onder de indruk dan zal hij verder kijken naar overige onderdelen op je cv, als bijvoorbeeld hobby’s.

Hobby’s op je CV zijn geen overbodige details, zeker niet voor jongeren met geen of weinig ervaring. Uiteraard blijven opleiding, ervaring en competenties het allerbelangrijkst, maar wie zijn hobby’s vermeld, moet ook oppassen. “Voor rekruteerders is het een eerste manier om kennis te maken met je persoonlijkheid.

Ze kunnen tevens de doorslag geven bij twijfel tussen meerdere kandidaten met een vergelijkbaar opleidingsniveau en werkervaring. Mocht je je hobby’s vermelden denk goed na over welke je op je cv plaatst.

Cv interesses – less is more
Tegenstrijdig met voorgaande, maar vrijetijdsbestedingen in het cv leiden af van je professionele persoonlijkheid. Uiteraard kan men ook positieve professionele eigenschappen afleiden uit een actief leven naast de job: competitiviteit, moraliteit, teamspeler, sociaal engagement en lichamelijke kracht. Verifieerbaar is dit alles echter niet, daar heeft de recruiter alleen de beroepservaring, referenties en de opleiding ter beschikking. Zeker wanneer je hobbies lezen, verre reizen of teamsporten zijn, zal de recruiter niets missen als je deze weglaat.

De ervaring leert dat zoiets ook zelden ter sprake komt in het sollicitatiegesprek. De rechtlijnige kandidaat die zich in zijn cv weg houdt van hobby’s en interesses en zich uitsluitend richt op wat echt relevant is voor een vacature, zal het meest succesvol zijn. Des te meer ervaring een kandidaat heeft in een bepaald beroep, des te kleiner wordt het belang van hobby’s in het cv.

Ten tweede geldt dat zulke openhartige persoonlijke statements vaak als naïef en banaal ervaren worden. Het devies van de gedisciplineerde cv-schrijver luidt dan ook niet: Je mag alles over mij weten. Eerder: zie hier, wat mijn sterke punten zijn. Vertel niet alles in je cv. Hobby’s die de recruiter mogelijk interesseren kan je aan bod laten komen in het sollicitatiegesprek. Ze vormen een goede ijsbreker om het gesprek spontaner te laten verlopen.

Hobby’s in cv – wanneer dan wel?
Alleen als hobby en baan raakpunten hebben kan je je interesses (hobby’s) vermelden in je cv. Hobbies waar je een activiteit als trainer, coach, leider of docent uitoefent zijn relevant. Ook een lidmaatschap of ambt in een beroepsvereniging kan bijdragen tot een succesvolle sollicitatie. Wanneer je een vrijetijdsbesteding in je cv opneemt, behandel deze dan als de rest van je cv: schrijf een begin- en einddatum voor de activiteit en vertel wat je taak is en wat je bereikte in het verleden. Op die manier maak je duidelijk dat je interesses wel degelijk betrekking hebben op de vacature waar je voor solliciteert.

Waar moeten de hobby’s op mijn CV aan voldoen?
De hobby’s op je CV moeten: 1. Relevant zijn & 2. Oprecht zijn.

Relevant
Probeer je hobby’s zoveel mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van de werkgevers. Lees daarom de vacature goed door lezen en vertaal jouw hobby’s door naar de functie.

Als er in de vacature bijvoorbeeld gevraagd om iemand met organisatorische capaciteiten en jij zit toevallig in het bestuur van jouw voetbalclub, zet dan niet in je CV dat je hobby voetbal is, maar dat je bestuurslid bent van de voetbalclub. De werkgever weet dan meteen dat voetbal jouw hobby is, maar hij weet ook meteen dat jij het in je vrije tijd ook leuk vindt om dingen te organiseren.

Oprecht
Je moet niet proberen om jezelf door middel van je hobby’s in je CV beter of interessanter te maken dan je in werkelijkheid bent. Liegen over je hobby’s is namelijk nooit verstandig. Zet bijvoorbeeld nooit in je CV dat je van lezen houdt omdat je denkt dat je daardoor intelligenter overkomt. Als tijdens het sollicitatiegesprek naar voren komt dat je helemaal niet van lezen houdt, dan kun je de baan wel vergeten.

Welke hobby’s springen zeker in het oog?
Sporten – strijdlustig, uithouding, teamgeest
Sport wordt bijna altijd als positief ervaren. Rekruteerders leiden eruit af dat je een gezond leven leidt. Bovendien wijs je er zo op dat je dynamisch en strijdlustig bent. Groepssporten hebben als voordeel dat ze je teamgeest onderstrepen. Gevechtsporten vallen dan weer minder in de smaak van rekruteerders, je laat ze dus beter achterwege.

“Ook marathonlopers doen er goed aan in te zoomen op hun hobby. Hr-managers associëren die sport met kwaliteiten als uithouding, doorzettingsvermogen en doelgerichtheid. Besef wel dat de rekruteerder die vaardigheden zal testen tijdens het gesprek.”

Nog volgens de hr-consultants maken vooral ouderen een goeie indruk met sport. “Ze bewijzen dat ze nog zeer actief zijn. Nog een andere tip: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het laatste nieuws uit je sporttak. Speel je bijvoorbeeld tennis, dan maak je maar een povere indruk als je niet weet hoe de laatste match van Kim Clijsters is afgelopen.”

Toneel – ideaal voor verkopers
Welke kunstvorm je ook verkiest, hr-lui gaan er bij deze hobby van uit dat je creatief bent. “Zorg er wel voor dat je geloofwaardig bent. Veel kandidaten zeggen dat ze met fotografie bezig zijn maar blijken er bij nader inzien niets van te kennen. Ze kunnen blijkbaar vooral goed op het knopje van hun toestel duwen. Echt creatief is dat natuurlijk niet.”

“Voor verkopers is het een plus wanneer ze aangeven zelf toneel te spelen. Ze benadrukken zo dat ze niet te verlegen zijn om het woord te nemen. Dit wil niet zeggen dat je tijdens je gesprek een rolletje moet spelen. Weet dat dat sowieso doorprikt wordt eens je aan het werk bent. Je doet er jezelf zeker geen voordeel mee.”

Videogames – vermelden, maar met met de juiste duiding
Als er al een hobby bestaat die je beter niet vermeldt, althans zonder verdere uitleg, dan is het misschien videogames spelen. “Gamen is helemaal niet origineel en het biedt niet zo veel voordelen voor een professionele activiteit.” Vroeger werden speler van videogames meewarig bekeken en soms werden ze zelfs als asociaal of een beetje autistisch beschouwd, maar die trend lijkt nu wel gekeerd: in Massively Multiplayer Online Role Playing Games (MMORPG’s) zoals World of Warcraft is het nodig dat een speler over strategisch inzicht, leidinggevende kwaliteiten en teamspirit beschikt om het ver te schoppen. Staaf dit wel met voorbeelden!

Scouts – droomkandidaat!
Vooral voor jongeren is engagement in een jeugdbeweging superbelangrijk. “Ben je ooit monitor geweest, dan heb je al een eerste keer kunnen proeven van het leiderschap. Je bent in staat mensen te motiveren, het woord te voeren en je te organiseren. Allemaal sterke kwaliteiten.”

“Sterker nog: als hr-manager veronderstel je dat een ex-scout verantwoordelijkheidszin heeft, zich makkelijk kan aanpassen aan onverwachte gebeurtenissen en intiatief kan nemen. Kortom, je lijkt wel een droomkandidaat.”

Vrijwilligerswerk, koken, tuinieren, spelen met de kinderen – je denkt aan anderen
Wil je met mensen werken, dan heb je er je voordeel mee als je je al ingezet hebt als vrijwilliger. “Je denkt aan de anderen, stelt jezelf niet in het middelpunt van de belangstelling. Allemaal eigenschappen die zeer belangrijk zijn in de sociale sector.”

Ook spelen met de kinderen, koken en tuinieren zijn hobby’s die indruk maken, zeker als je als man gaat solliciteren bij een vrouwelijke rekruteerder. “Het toont aan dat je open minded en geduldig bent en dat je je bekommert om je kroost”, besluiten de hr-consultants.

Welke hobby’s moet ik nooit op mijn CV zetten?
Er zijn natuurlijk een aantal hobby’s waarvan het niet verstandig is om ze op je CV te zetten.

– Bier drinken met vrienden
Een werkgever kan hierdoor denken dat je heel veel alcohol drinkt

– Naar het casino gaan
Een werkgever kan hierdoor denken dat je een gokverslaving hebt

– Uitgaan
Dit is vaak helemaal niet relevant voor een functie. Daarnaast wekt het de suggestie dat je op maandag moet bijkomen van je wilde weekend. Daar worden werkgevers niet vrolijk van

– Bouwen aan eigen websites
Als niet op een functie voor programmeur solliciteert dan is dit niet verstandig om te noemen. Veel werkgevers denken dan dat je tijdens je werk met deze websites bezig bent.

– Facebook
Ook dit is niet handig om te vermelden. Werkgevers krijgen hier dan ook het gevoel dat je tijdens je werk veel op Facebook zit

– Ik heb geen hobby’s
Dit komt erg ongeïnteresseerd over en ook daar kan een werkgever op afknappen

]vacature.com & vacaturegids.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*