Internet, Zegen of Vloek ?

- 11 februari 2015

internet zegen of vloekIs Internet een Zegen of Vloek voor je Productiviteit

Is internet een zegen voor jouw productiviteit? Of is het net de grootste stoorzender die denkbaar is?

Verschillende meningen
Volgens een recente rondvraag van PEW Research, een denktank die regelmatig onderzoek verricht naar het internetgebruik bij kenniswerkers, zijn Amerikaanse werkgevers van mening dat de verscheidenheid aan online kanalen hun medewerkers te veel zouden afleiden. Werknemers denken hier echter helemaal anders over.

Medewerkers geven aan juist productiever te zijn geworden dankzij het internet. Slechts 7% beweert dat de productiviteit is gedaald.

E-mail afschaffen?
Interessant is dat steeds meer organisaties overwegen om e-mail af te schaffen. Zo zouden heel wat bedrijven e-mail willen vervangen door andere kanalen die minder afleiden. Vandaag de dag bepaalt de mailbox bij heel wat medewerkers hoe ze hun werkdag invullen wat de productiviteit op de werkvloer zonder twijfel aantast. Maar een echt alternatief voor e-mail is er vooralsnog niet.

Het één op één communiceren tussen medewerkers uit verschillende bedrijven zal ook in de toekomst nog nodig zijn en daarvoor is e-mail nog steeds geschikt. Als samenwerkingstool tussen collega’s zal e-mail daarentegen de komende jaren wellicht vervangen worden door meer aangewezen applicaties zoals Basecamp.com.

Internetgebruik stroomlijnen
Werkgevers streven er volgens het onderzoek ook naar het internetgebruik van hun medewerkers te stroomlijnen door bijvoorbeeld bepaalde websites te blokkeren. Dit soort van initiatieven wordt maar zelden warm onthaald op de werkvloer.

Medewerkers beschouwen dit immers als een teken van wantrouwen. Ze vragen zich af waarom de baas bijvoorbeeld wel nog rookpauzes toelaat, terwijl Facebook taboe is.

door: Tim Christiaens

Tim Christiaens

Over de schrijver

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van "Win Tijd Op Jouw Manier". Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*