Is een zware burn-out een PTTS?

- 10 juli 2016

pttsEen burn-out kan een PTTS worden
ptts
Dr Geri Puleo hield een interessante lezing over burn-out, een TEDx opname. Ze vergelijkt en burn-out met een PTTS. (Posttraumatische stressstoornis)

Ik wil graag haar verhaal met je delen, omdat ik denk dat een burn-out zeker een PTTS kan worden. Dus hier een korte samenvatting (vrije vertaling) van haar lezing.

Even ter zijde:
Een definitie van een PTTS (uit gezondheidsplein.nl):
Een PTTS is een verzamelnaam voor een groep klachten die kunnen ontstaan na het meemaken van een schokkende traumatische gebeurtenis. Traumatisch wil zeggen dat je gewond bent geraakt, lichamelijk of geestelijk. Een PTTS is een psychische verwonding die niet goed geneest. Dat wil zeggen: het lukt je niet om het trauma te verwerken.

Geri Puleo, 3 vragen:

 • wat veroorzaakt een burn-out?
 • wat zorgt ervoor dat een burn-out blijft?
 • hoe kunnen we een burn-out voorkomen en hoe kom je eruit?

Het B-DOC model (Burnout during organizational change model) is ontwikkeld om meer te leren over burn-outs. Het blijkt dat de meeste mensen die te maken krijgen met een burn-out, de werknemers zijn die zich voor 110 procent inzetten in hun werk. De mensen die steeds meer en meer werk aannemen om te laten zien dat ze kunnen presteren. Maar wanneer er dingen veranderen in de situatie en ze raken controle kwijt, dan gaat het mis. Het kan zijn dat de werkgever misbruik maakt van de werknemer of je beschikt niet over de tools, om het project dat je hebt gekregen, uit te voeren. Je raakt gefrustreerd. Daarna gaat deze frustratie gaat in boosheid en vervolgens in apathie/cynisme. Het kan je allemaal niks meer schelen.

Wanneer er niks verandert en je dezelfde koers blijft varen raak je burn-out. Bij een burn-out stapelt de stress zich steeds verder op. Er komt geen eind aan. Je krijgt last van zowel fysieke klachten als emotionele klachten. Reactie: Wanneer je burn-out raakt trek je je zich vaak terug, zowel fysiek als emotioneel. Je ben misschien fysiek nog wel aanwezig op het werk, maar mentaal ben je totaal ergens anders. Het ontstaan van een burn-out is een proces dat heel erg snel verloopt. Maar eruit komen duurt veel langer. Wanneer je burn-out raakt zijn er vier stadia die je doorloopt: hoop, frustratie, boosheid en apathie. Bij de deelnemers aan het onderzoek duurde het gemiddeld slechts 6 maanden om deze 4 stadia te doorlopen vanaf het moment dat er iets veranderde in hun situatie waar ze zelf geen controle over hadden. Het herstellen daarentegen gemiddeld 2 jaar.

Er zijn mensen die nemen daadwerkelijk ontslag in deze situatie. De mensen die ontslag nemen als gevolg van een burn-out vertrekken vaak niet alleen bij het bedrijf, maar uit de hele sector. Maar dat is niet persé de weg naar herstel. Om te herstellen moet je accepteren en begrijpen wat er aan de hand is.

Wanneer je burn-out raakt wordt er vaak gezegd dat het je eigen schuld is.Dat het niet de schuld is van het bedrijf. Maar is blijkt echter dat er 10 organisatorische factoren zijn die een burn-out kunnen creëren. De meeste mensen denken dat veel werken een van de grootste oorzaak is van het krijgen van een burn-out. Maar wanneer je doet wat je leuk vind is veel werken geen enkel probleem. Te veel werken staat slechts op nummer 7. Op nummer 1 staat slecht leiderschap en op nummer 3 een tekort aan organisatorische zorg. De mensen die burn-out raken voelen zich vaak een robot, omdat er steeds meer op hun bordje wordt geschept en er erg weinig dankbaarheid wordt getoond.

De reden dat mensen burn-out raken heeft vaak te maken met de persoonlijkheid van de persoon. Over het algemeen zijn dit de harde werkers. Het harde werken leidt op den duur tot fysieke klachten, je kunt je minder concentreren, waardoor alles wat je doet langer duurt. Dit levert nog meer stress op, je krijgt last van slaapproblemen en dit stapelt zich op. Daarnaast kan het zijn dat de organisatie situaties creëert die een vergiftigende omgeving laat ontstaan. Dit lijdt tot een neerwaartse spiraal die de situatie erger en erger maakt en lijdt tot een lange termijn effect.

Wanneer je gaat kijken naar de overeenkomsten tussen burn-out en PTTS, blijkt dat er veel overeenkomsten zijn.

Enkele karakteristieke symptomen van PTTS:

 • Blootstelling aan een traumatische gebeurtenis of een extreme stressfactor.
  • Bij burn-out is dit ook het geval. Je blijft maar doorgaan en doorgaan en de stress hoopt zich op.
 • Reageren met angst, hopeloosheid of afgrijzen.
  • Wanneer je burn-out raken heb je geen gevoel meer, je bent net een robot. Je bent bang om gevoelens te hebben en je voelt je slechts leeg en hopeloos.
 • Slaapproblemen en nachtmerries.
  • Een van de grootste problemen bij een burn-out.
 • Depressie en terugtrekking.
  • Een burn-out en depressie liggen erg dicht bij elkaar en gaan vaak in elkaar over.
 • Last van stemmingswisselingen.
  • Een typisch symptoom van een burn-out.
 • Situaties ontwijken die herinneringen oproepen aan de traumatische gebeurtenis.
  • Wanneer je burn-out raakt wil je vaak niet meer terug naar je werk. Je wilt weg uit de situatie die zoveel stress oplevert.

Wat zou er gebeuren als burn-out wordt behandeld als PTTS?
Wat zou er gebeuren wanneer dit op het werk ook als dusdanig wordt behandeld?

Bekijk hier de video van Dr. Geri Puleo:

door: Nell van Ligt

Nell van de Ligt

Over de schrijver

Nell van de Ligt is stress- en burn-out expert. Nadat ze zelf als manager een burn-out had, is ze op zoek gegaan naar wat stress en burn-out nu precies inhouden. Ze studeerde analytische psychologie en specialiseerde zich in de stress en burnoutproblematiek. In 2006 richtte ze haar eigen bedrijf Ligtpunt.nl op.


Lees meer over Ligtpunt.nl

→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn


Reacties

 1. Ron schreef:

  Hallo Nell,
  Vanuit mijn werk en interesse voor huidige ontwikkelingen mbt burn out en ptss was ik zelf bij toeval gestuit op de door jou genoemde Ted speaker.
  Ik herken als ervaringsdeskundige de conclusies en zie in mijn werkgebied dagelijks dat er door de werkgever ondanks dat bijvoorbeeld ptss een beroepsziekte is ,die steeds meer bespreekbaar is, grove nalatigheid is en naar mijns inziens lijkt het er zelfs op dat de door Puleo genoemde oorzaken bijna 1 op 1 toepasbaar zijn in mijn vakgebied. Verder onderzoek naar deze materie lijkt mij van wezenlijk belang om diverse voor de hand liggende redenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*