Oververmoeid: 7 Tips om Je Energie Hoog te Houden!

- 20 oktober 2013

Eén op de 5 werknemers is oververmoeid door de combi werk-privé.

Eén op de 5 werknemers is oververmoeid door de combi werk-privé. Zelf had ik ooit een burn-out en een bore-out. De afgelopen jaren verzamelde ik praktische tools die ik gebruik om mijn energie ‘hoog’ te houden.

Werk en privéleven zijn niet strikt gescheiden. Je herkent het wel, als je energie hoog is op je werk, ga je opgeladen naar huis. Als je een baaldag had op het werk, is de verleiding groot om neer te ploffen met een glas wijn op de bank. Als je privé iets heel leuks beleeft, heeft dit impact op je werk. Als je een ziekte, scheiding, overlijden… meemaakt, heeft dit negatieve impact op je werk. Praktische tools die ik gebruik om mijn energie ‘hoog’ te houden. Ik deel ze graag met je!

Door volgende tools te gebruiken kan je op verschillende terreinen zelf gaan sturen om je energie te verhogen.

1. E=mc²
Zij die me kennen weten dat ik Einsteins formule graag gebruik om je persoonlijke carrièrepaspoort op te stellen. Ik heb de “E” vertaald als Energie, de “m” als motivatie en de “c” als competentie.

Als jij werk kan doen wat aanleunt bij je waarden, en je kan dagelijks de dingen doen die jij goed kan én graag doet en als je kan ontwikkelen wat jij graag wil ontwikkelen, dan heb je een energieniveau van 10/10. Dan ben je enthousiast, en enthousiasme is iets magisch, het is namelijk het verschil tussen middelmatigheid en succes.

Dan is er engagement, want als een werkgever jouw werk aanbiedt dat overeenstemt met jouw waarden en talenten, dan ga je niet op zoek naar andere baan. Als je weet wat jouw “m” en jouw “c²” is, ben je in staat tot empowerment. Dit modewoord betekent ‘aan het roer staan van je eigen loopbaan en leven’. Dit kan je pas als jij duidelijk hebt welke richting je uit wil.

2. Dertig Leuke Dingen
Maak een lijstje van 30 leuke dingen, dingen die jou energie geven. Zoek het niet te ver. Op mijn lijstje staat vb. cappuccino drinken, bad nemen, tijdschrift lezen, sauna, wandelen… Als ik een minder leuke dag heb op mijn werk (wat gelukkig bijna niet voorvalt:-), kan ik iets doen van mijn lijstje om me op te krikken.

Het is ook leuk om te weten wat er op het lijstje staat van je partner, en van je kinderen. Saaiheid is een energielek. Doe af en toe eens iets anders, verras elkaar…

3. Optimaal Ontbijten
Marjolein Dubbers van Energieke Vrouwen Academie heeft een interessant eBook met 14 originele recepten om je dag te beginnen met een gezond en lekker ontbijt.

4. De Kracht van Gedachten
Zelf luister ik regelmatig in de auto naar de CD ‘De kracht van gedachten’ van Inge Ketels van Bureau Stroom. Het helpt me om mijn gedachten positief te focussen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat we worden wie we denken dat we zijn…

5. Denken-Voelen-Doen
De Boeddhisten zeggen dat congruentie tussen denken-voelen-doen een belangrijke voorwaarde is voor geluk, zowel op je werk als privé. Denk je van een klus of een feestje dat je het niet wil, voelt het slecht en doe je het toch? Kans is groot dat dit je veel energie kost. Leer ‘nee’ zeggen als iets echt niet goed voor je voelt.

6. Geweldloze Communicatie
Conflicten, zowel op het werk als privé, zijn een grote bron van energievreters. Door de 4 stappen van geweldloze communicatie toe te passen, krijg je beweging in dingen die vast zitten en durf je zaken gemakkelijker benoemen. De tegenhanger van geweldloze communicatie is gewelddadige communicatie en wordt gekenmerkt door ‘jij’ en ‘altijd’, waardoor de andere meestal in de verdediging gaat en de afstand enkel maar groter wordt.

Stap 1: begin je zin met ‘ik’ en benoem een objectief waarneembaar feit
Stap 2: zeg hoe dit voor je voelt
Stap 3: benoem je behoefte
Stap 4: doe een verzoek.

7. Dankbaarheid
Schrijf elke avond 5 zaken op die die dag gebeurd zijn en die je een goed gevoel geven. Zoek het niet te ver; een glimlach van een kind, een knuffel van je partner, een nieuwe klant, een inspirerend artikel… Dit maakt dat je anders de nacht ingaat, en dat je focus tijdens de dag gericht is op het positieve. En alles wat aandacht krijgt, groeit…

En jij?
Hoeveel energie krijg jij van je werk? Weet jij wat je wil? Weet jij wat de ingrediënten zijn voor jouw E=mc²;?

Artikel door: Katrin van de Water

Ps.: Op www.passionforwork.net kan je het Mini eBook ‘Personal Branding’ aanvragen en vind je een overzicht van de verschillende programma's.

Over de schrijver

Katrin van de Water is carrièrecoach en oprichtster van Passion for Work. Ze begeleidt hoogopgeleide 30- en 40-ers die worstelen met hun loopbaan.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*