Salarisonderhandeling – 9 Fouten & 10 Tips

- 6 februari 2013

salarisonderhandelingSalaris Onderhandeling – 9 Fouten & 10 Tips
Het onderhandelen van een salarisverhoging tijdens een beoordelingsgesprek of vacature is niet eenvoudig; er is voldoende ruimte om de mist in te gaan voor de weinig koelbloedige professional. Bereid jezelf voor, voor je de besprekingsruimte instapt, dat je niet in de val trapt van de 9 grootste fouten bij het salaris onderhandelen.

 
1. Slechte voorbereiding bij het salaris onderhandelen
Met een goede voorbereiding kom je verder. De persoon tegenover je is hoogstwaarschijnlijk veel ervarener in het salaris onderhandelen. Zorg ervoor dat je uitgesproken goede argumenten hebt om je eis voor een salarisverhoging te onderbouwen.

2. Stel een minimum salaris vast
Zoals gezegd, een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagd rondje onderhandelen. Salaris in jouw branche of positie kan wezenlijk verschillen van wat anderen verdienen: doe grondig onderzoek, zodat je weet wat een redelijk salaris is en niet te laag (of te hoog) mikt.

3. Overdreven salarisverwachtingen
Een overdreven salarisverwachting is misschien nog slechter dan jezelf onder je marktwaarde te verkopen: je stelt je voor als een die een slagje probeert te slaan. Assertiviteit loont, echter niet. Doe onderzoek, en stel naast een minimum salaris ook een degelijk maximum salaris vast.

4. De grote sprong voorwaarts
In plaats van lang op het moment van een sappige salarisverhoging te wachten, kun je beter in kleine stappen vooruitgaan. Dat kan ook in onregelmatige afstanden gaan. Als je te lang wacht, kan je in het slechtste geval het respect van je manager verliezen.

5. Slechte timing
Kies het juiste moment voor het onderhandelen. Salaris is niet het belangrijkst wanneer de onderneming in crisis is, hetzelfde geldt voor een slechte bui bij de manager. In een ontspannen situatie kun je wezenlijk meer bereiken.

6. Nervositeit
Met zelfvertrouwen onderhandelen is een basisvoorwaarde voor het succesvol onderhandelen van salaris. Eigenlijk is het heel simpel. Hoe positiever jij bent, des te positiever zullen de onderhandelingen verlopen.

7. Gebrek aan structuuur
Zonder agenda bereik je niets. Bouw een logische structuur op, rijk aan argumenten met milestones die je baas zich goed voor de geest kan halen, waarbij het sterkste argument op het einde komt.

8. Zwakke argumenten
Overtuig niet met emotionele of persoonlijke argumenten, ga af op je . Overtuig door zakelijke argumenten en hou het gesprek op jou gefocust. „Mijn collega verdient ook zoveel“ is geen geldig argument voor een salarisverhoging.

9. Gebrek aan flexibiliteit
Hou niet hardnekkig vast aan je vooropgestelde ideeën: vaak is het compromis dat je aangeboden wordt op het tweede zicht nog niet zo slecht. Daarbij hoeft het niet alleen om geld te draaien. Een opleiding kan ook dienen als een soort salarisverhoging.

10 tips voor je salarisondehandeling
Jack van Minden schreef het boek ‘Alles over Salarisonderhandelingen’ met ondertussen alweer de zevende herziene druk en geef je de volgende 10 tips:

 1. Neem zelf het initiatief… als je baas dat niet doet… (Maak duidelijk waar het om gaat en draai er niet omheen.)
 2. Bereidt je goed voor. (Want de baas heeft waarschijnlijk vaker met het bijltje gehakt als jij. Ga na wat elders wordt verdiend voor een zelfde of vergelijkbare functie.)
 3. Ken je tegenspeler of leer hem kennen. (Is hij een ochtend- of een middagmens? Wanneer heeft hij zijn ‘dip’?)
 4. Leg afspraken vast. (Onderhandelingen kunnen ingewikkeld zijn en creatief; beide partijen luisteren selectief en zijn soms ‘vergeetachtig’.)
 5. Noem een reëel bedrag. (Uw wens is gebaseerd op verricht onderzoek; vermijd dan ook koehandel en handjeklap om een compromis te vinden.)
 6. Wees vasthoudend. (Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, wat betreft een te maken afspraak voor het gesprek, dwingende CAO-voorschriften, interne afspraken e.d. Regels zijn er om van af te wijken.)
 7. Werk aan een totaalpakket. (Het bruto salaris is het belangrijkste onderdeel, maar het pakket bevat ook kostbare elementen als auto-van-de-zaak, pensioenverzekering, (extra-) vakantiedagen, opleidingen, etc.)
 8. Blijf vriendelijk; geen chantage. (Misschien moet je nog langer met elkaar mee, of ga je werken in een ‘klein wereldje’. Dreigen levert geen resultaat op, wel kwaad bloed.)
 9. Wees creatief. (Komt je er niet in één keer uit, dan maak je een nieuwe afspraak. Een tijdelijke beloningsafspraak voldoet soms ook.)
 10. Blijf alert tijdens het gesprek. (Wees je zenuwen de baas, want anders luister je slecht en ben je niet creatief.)

Bron: psycom.nl & experteer-blog.nlInteressante Boeken:

Een charlatan is een speciaal soort oplichter die voorziet in zijn behoeften door systematisch mensen te bedriegen over zijn afkomst, vaardigheden, intenties of prestaties.

Een charlatan maakt gebruik van zijn charme.

Het woord wordt ook wel gebruikt voor mensen die zonder zelf de bewuste intentie te hebben te misleiden ideeën of denkbeelden presenteren die zij zelf voor waar houden maar die de wetenschappelijke toets der kritiek niet kunnen weerstaan.

[sc:bron ]Wikipedia.nl[sc:end ]

Hybris (Oudgrieks: ὕβρις) is het Oudgriekse woord voor overdreven trots, hoogmoed, overmoed, grootheidswaanzin, brutaliteit, onbeschaamdheid met name tegenover de Griekse goden en/of de goddelijke wereldorde.

Het woord hybris heeft geen goede Nederlandse vertaling die het begrip volledig dekt, maar kan in de moderne tijd nog het beste omschreven worden met het gezegde: 'hoogmoed komt voor de val'.

[sc:bron ] Wikipedia.nl)[sc:end ]

Merites = Goede prestaties die je hebt geleverd of waarvoor je lof verdient oftewel je verdiensten.

[sc:bron ]Encylo.nl[sc:end]Reacties

 1. Lauren de Bruijn schreef:

  Handige tips! Persoonlijk ga ik volledig akkoord dat als je nerveus bent is het beter om deze onderhandelingen opzij te zetten. Mijn broer is net met een kleine business begonnen en nu moet hij alle deze onderhandelingen met zijn werkers hebben, maar als zijn bedrijf groeit, schakelt hij iemand in om alle salaris gerelateerde momenten op te lossen :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*