Slechthorend Zijn & Ondernemen

- 5 september 2013

slechthorend en ondernemenSlechthorend Zijn & Ondernemen

Het is een combinatie die vaker voorkomt dan je misschien zou denken. Het boeit me mateloos. Maar voordat ik verder ga met dit onderwerp wil ik me eerst even voorstellen.

Mijn naam is Bianca van der Horst, 32 jaar oud en oprichter van 100procentslechthorend.nl. In gewone schrijftaal: 100% Slechthorend. Waarom deze naam? Omdat slechthorenden tegen andere hobbels aanwandelen (of knallen) dan dove mensen. Sinds een paar jaar worden de effecten van slechthorendheid op het functioneren door wetenschappelijk onderzoek steeds duidelijker. Vroeger werd slechthorendheid afgedaan als een lichte variant van doofheid waardoor er ontzettend veel aandacht verschoof naar de empowerment van doven, en niet zozeer naar die van slechthorenden. Maar doof of slechthorend, het blijkt een wereld van verschil. En daarom maak ik hierin onderscheid door me 100% te focussen op slechthorenden.

100% Slechthorend is gestart als website, met handige en laagdrempelige informatie over slechthorendheid en slechthorend zijn. Hier zijn ook verschillende bloggers te volgen die met humor en eerlijkheid schrijven over hun dagelijkse belevenissen als slechthorende volwassene of als moeder van een slechthorende dochter. Inmiddels is 100% Slechthorend uitgegroeid tot een (netwerk) organisatie die regelmatig levendige netwerkborrels en workshops organiseert, en waarbij vrijwilligers enthousiast meewerken aan de succesformule: focus op mogelijkheden en staan in je kracht!

100% Slechthorend is géén stichting of vereniging. Het is een zelfstandige onderneming en draait zodoende ook niet op subsidies of donaties. Wij vinden het belangrijk om te allen tijde de ruimte te hebben om flexibel van koers te wijzigen wat naar eigen inzicht ten goede komt aan onze missie:

Slechthorenden versterken met kennis, een sterk netwerk en positief perspectief. Wij willen hen de power en tools aanreiken om zichzelf te durven laten zien, mét hun slechthorendheid erbij! Met sterke focus op mogelijkheden! Daarnaast willen we bijdragen aan een gezonde beeldvorming over slechthorendheid in de samenleving, zodat de empowerment tussen slechthorenden en horenden steeds vaker van twee kanten zal kunnen komen.

Slechthorend zijn & Ondernemen.
Slechthorend zijn & Ondernemen. Het is een combinatie die vaker voorkomt dan je misschien zou denken. Het boeit me mateloos. En niet in de laatste plaats omdat ik zelf ook een (ernstig) slechthorende ondernemer ben. Daarom ga ik voor 112werkforum.nl schrijven over ondernemen als slechthorende professional, met een gezellige overlap naar werken als slechthorende professional in loondienst.

Dat iemand doof is, hebben de meeste mensen direct door. Als de slechthorende zelf niets vertelt, kan het zomaar wel uren, dagen, of zelfs jaren duren voordat de omgeving doorkrijgt: “Verrek, ze hoort gewoon niet goed!”. Logischerwijs kan dat ook veel misverstanden opleveren natuurlijk, die voor alle partijen niet handig zijn. En in het slechtste geval, van invloed kan zijn op productie of omzet.

Met ruim 1,5 miljoen mensen met gehoorverlies in Nederland is het daarom slim om in te haken op vragen als: hoe leg ik als slechthorende professional mijn gehoorverlies uit aan een werkgever of klant? En: hoe houd ik mijzelf productief na een lange vergadering?

Het is mijn doel om slechthorende professionals de kennis en tools aan te reiken om zichzelf te durven laten zien, mét hun slechthorendheid erbij! Zodat de talenten en kwaliteiten van de slechthorende professional op de voorgrond staan en níet zijn of haar slechthorendheid. Zodat werk/opdrachtgevers niet meer afgeschrikt worden door het suffe imago rondom slechthorendheid, maar slechthorende professionals tegenover zich zien die kennis hebben over hun eigen gehoorverlies en weten hoe daarmee optimaal om te gaan zonder vaker te verzuimen dan horende medewerkers.

Een ambitieus plan inderdaad, maar ik heb er zin in! Wordt vervolgd dus !

Door: Bianca van de Horst

Bianca van de Horst

Over de schrijver

Bianca van der Horst (32) is oprichter van 100% Slechthorend. Zij is slechthorend vanaf haar geboorte en heeft een progressief gehoorverlies, wat betekent dat haar gehoor steeds meer achteruit gaat. Zij heeft ruim 12 jaar werkervaring met slechthorenden, en gecombineerd met haar persoonlijke ervaringen, heeft zij al haar kennis en expertise gebundeld in 100% Slechthorend.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*