Sollicitatie Blunders

- 5 januari 2014

Sollicitatie BlundersSollicitatie Blunders

Wat kun je beter niet op je cv vermelden ? En wat kun je het beste niet zeggen tijdens het sollicitatiegesprek ?

1. Details uit je privéleven
In principe is het vermelden van je naam en contactgegevens voldoende. Je leeftijd, origine, burgerlijke staat, gezinssituatie kunnen jammer genoeg alleen maar tot discriminatie leiden. Let ook op de informatie die je hierover geeft op een social media als LinkEdIn, FaceBook, Twitter, etc. Er is wel een uitzondering op de regel: wanneer je solliciteert bij een belangenorganisatie (van welke aard ook) is het wél nodig om relevante informatie over bijvoorbeeld je religie of politieke voorkeur te vermelden.

2. Je vakantiebaan toen je 16 was
Schrap alle info van je cv die niets te maken heeft met de vacature waarvoor je nu solliciteert. Haal dus de niet relevante banen maar weg uit de categorie ‘ervaring’. Zeker als je cv langer dan 2 A4-tjes wordt. Uitzondering op de regel is wanneer je nog jong bent en nog niet veel ervaring hebt. Maar ook dan kun je prima een cv opstellen. De vakantiebanen en bijbanen tonen namelijk aan dat je bereid bent om hard te werken en ook flexibel bent omdat je misschien wel in verschillende sectoren verschillende functies hebt uitgevoerd. Ook kan een vroegere bijbaan positief bijdragen aan je carrière.

3. Een foto
Behalve wanneer je model, actrice of miss Holland wil worden, zijn foto’s eigenlijk overbodig. Sommige recruiters waarderen het ook niet: ze bieden volgens hen weinig toegevoegde waarde. Voeg alleen een foto toe als daar uitdrukkelijk om gevraagd wordt. Uit onderzoek is ook gebleken dat knappe vrouwen beter geen foto mee kunnen sturen bij hun sollicitatie.

4. Je salarisverwachtingen
Salaris is een heikel onderwerp voor zowel kandidaten als werkgevers. Daarom is het beter om het onderwerp te vermijden tot de recruiter er zelf over begint. De kunst is dan om niet te hoog of te laag te zitten met je voorstel. Probeer van te voren uit te vinden wat iemand met jouw ervaring binnen diezelfde branche of organisatie verdient.

5. Leugens
De grens tussen ‘verhullen’ en ‘liegen’ is vaak nogal vaag. De meest voorkomende leugen is het overdrijven van de periode van tewerkstelling om periodes van werkloosheid te verdoezelen. Er zijn betere methodes om een gat in je cv te verklaren. Wees eerlijk, zeg gewoon dat je de baan die het beste bij jou past nog niet gevonden had en dat je het belangrijk vindt om een baan te vinden die op je lijf geschreven is; het neemt tenslotte de meeste tijd van je leven in beslag.

6. Vertrouwelijke informatie
Als je in vorige posities omging met vertrouwelijke informatie is dat zeker een teken van verantwoordelijkheid. Het toont van loyaliteit als je hierover tijdens sollicitatiegesprekken en in je brief of cv niets blootgeeft. Geef ook gewoon aan dat je bepaalde informatie niet wil prijsgeven omdat ze vertrouwelijk zijn aangaande je eerdere werkgever(s).

7. De (reden van) ontslag
Wees altijd eerlijk, maar stel jezelf wel in een goed daglicht. Toegeven dat je bent ontslagen tijdens het eerste sollicitatiegesprek en je baas hierbij zwart maken kun je maar beter niet doen. Als de recruiter verder in het selectieproces naar de reden vraagt, kun je beter eerlijk antwoorden. Dan hoeft de recruiter ook niet te vragen waarom je geen referenties bij de betreffende werkgever hebt.

Heb jij nog tips (of ervaringen) die je wilt delen, vermeld ze dan hier.

] o.a. vacature.com & vkbanen.nlInteressante Boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*