Time Management is Kansloos

- 24 januari 2014

carrière doelenWat tijdmanagement bij voorbaat al zinloos maakt

Heb jij vaak het idee dat er voor jou niet genoeg uren in de dag zitten? Dat je veel te doen hebt, maar tijd tekort komt om al dat werk af te krijgen?

Misschien doen je leidinggevende of een colllega er regelmatig zelfs nog een schepje bovenop. Zij hebben jouw informatie nu nodig.

time management Pronto! Boeien dat jouw agenda al bomvol zit…

Je schema aan gort
Zo kan het zijn dat je schema al aan gort ligt, terwijl de dag nog goed en wel moet beginnen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer je het overzicht verliest over alles wat er speelt.

Dat zit je niet lekker, want je merkt dat je daardoor steken laat vallen. Je komt te laat voor die belangrijke klantafspraak. Je weet niet meer welke afspraken gemaakt zijn in één van die tig vergaderingen die je afwerkt. Of waar je die afspraken terug vindt. En je bureau? Dat lijkt wel een slagveld.

Je zou het zo graag beter op orde hebben voor jezelf!

Zo veel gelezen
Je hebt al diverse boeken gelezen over timemanagement. Misschien ook trainingen gevolgd. Van Getting Things Done tot Pomodoro. Van de Eisenhower matrix tot de Taaktuner. Meer dan eens ben je er vol goede moed mee van start gegaan in de hoop nu eindelijk dat tijdlek te
dichten.

Maar na een week of drie vertoont zo’n veelgeprezen systeem toch alweer de eerste scheurtjes voor jou. Ondanks al je goede bedoelingen.

Waar ligt dat toch aan?

Nou, aan dit:

Elk timemanagement tool is kansloos als wij niet óók onze aandacht weten te managen.

Op papier laat tijd zich makkelijk in strakke, overzichtelijke blokken opdelen. Anderhalf uur hier voor het functioneringsgesprek met Jeroen. Een middag daar voor die systeemdemonstratie voor klant X. En oh ja, ook nog die studiedag in Driebergen! Het is misschien een volle week, maar je hebt er zin in!

Maar aandacht laat zich niet zomaar in blokjes opdelen…

Het overkomt jou vast ook: er staat een vergadering op het program, van 15.00 tot 16.00 uur. Je gaat er heen. Maar al na een paar minuten dwalen je gedachten af naar dat functioneringsgesprek met Jeroen vanochtend dat niet zo lekker liep. Of naar die systeemdemonstratie voor klant X van morgen, waarvoor je nog geen letter op papier hebt staan.

Fysiek aanwezig van 15.00 tot 16.00 uur, maar met je aandacht? Neuh. Daardoor je mis je belangrijke informatie, nuances. Wellicht zelfs kansen.

Doet zich iets onverwachts voor, dan wordt het allemaal nog een graadje erger. Bijvoorbeeld als je nét op het punt staat om die vergadering van 15.00 tot 16.00 uur in te gaan. En plots staat daar een goede collega in tranen aan je bureau. Of een inkoopdelegatie uit China die toch echt pas vólgende week in je agenda stond.

Op zulke momenten zakt de kwaliteit van je aandacht verder weg.

Gedachten vliegen alle kanten op, zoekend naar een oplossing waarmee het ongewenste Hier en Nu weer gelijk gaat lopen met wat er in je agenda staat. Maar zo’n oplossing is niet direct voorhanden. Wat weer gevoelens van verwarring, ongeduld of boosheid met zich meebrengt.

Weg aandacht, weg focus. No way dat je planning op die manier weer snel op de rit komt!

Een belangrijke voorwaarde
Een belangrijke voorwaarde voor effectief timemanagement is aandachtmanagement. Dat is de vaardigheid om mentaal soepel met veranderingen, onderbrekingen of verstoringen om te gaan. Zodat je niet in gedachten blijft zoeken naar dat wat er NIET is, maar juist je volledige aandacht – van moment tot moment – richt op dat wat er WEL is. Zonder het anders te willen hebben dan hoe het feitelijk is.

Flexibele mind
Met zo’n soepele, flexibele mind vergroot je jouw kwaliteit van aandacht, zodat je minder achter de feiten aanloopt en alerter reageert bij onverwachte gebeurtenissen.

Dat geeft rust en overzicht, waardoor je meer voor elkaar krijgt op een dag. Zonder dat dit je extra tijd of energie kost.

Aandachtmanagement is daarmee de cruciale opstap naar effectief timemanagement.

Artikel door: Heid Does

Ps.: Op www.doesmindful.nl kan je haar gratis e-boekje ‘‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aanvragen.

Heidi Does

Over de schrijver

Na een lange carrière als projectleider van digitale media en migratieprojecten bij internationaal opererende bedrijven helpt Heidi Does nu team-/projectleiders en kennisspecialisten in IT, Finance en Techniek om effectief hun aandacht te managen i.p.v. hun tijd. Zodat ze dagelijkse stress en drukke perioden in hun werk beter gaan hanteren en op een ontspannen manier meer impact hebben met hun waardevolle expertise. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Twitter LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*