Tips voor een verpletterende eerste indruk

- 4 februari 2013

verpletterende eerste indrukTips voor een verpletterende eerste indruk
Een eerste indruk is alles. Al vanaf de eerste oogopslag kan je maar beter scoren. Je kleding en voorkomen is één ding, even belangrijk is je houding en attitude.

Recruiters nemen hun besluit over een sollicitant vaak al na een zeer korte tijd, soms binnen 5 minuten. Hoe kun je je hierop voorbereiden?

‘Ik loop naar beneden, geef een hand, we nemen de lift naar boven, we babbelen of het gemakkelijk te vinden was en dan weet ik het al.’ Deze uitspraak hoorde Roos Vonk, hoogleraar psychologie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, van een recruiter tijdens een van haar vele onderzoeken naar ‘de eerste indruk’.

Eerste tien minuten
Het is hard, maar waar: meestal hebben personeelswervers hun beslissing over een kandidaat al in een paar minuten genomen. Vonks onderzoeken naar persoonswaarneming wijzen het uit: tijdens de eerste minuten van een kennismaking wordt de mening over iemand voor het grootste deel al gevormd.

De dagenlange voorbereiding voor een sollicitatie, lastige vragen oefenen, dubben over wat je zult aantrekken – het lijkt allemaal verspilde moeite als een recruiter in luttele seconden de beslissing neemt. Tien tips voor een goede eerste indruk:

 1. Bereid het gesprek inhoudelijk goed voor
 2. Bedenk van tevoren welke indruk je wilt achterlaten
 3. Probeer jezelf een ontspannen houding te geven: dit wordt een leuk gesprek!
 4. Poets je tanden, kam je haren…
 5. Directe ergernissen van recruiters betreffen meestal zaken als onverzorgde kleding
 6. Geef een ferme, droge handdruk
 7. Toon onmiddellijk interesse in degene die je ontmoet, maak contact
 8. Zeg iets aardigs. Slijmen helpt!
 9. Voor wie uiterlijke bijzonderheden heeft: zeg er terloops iets positiefs over
 10. Denk rustig na over een onverwachte vraag. Dat is heel normaal
 11. Wees jezelf, stel je onafhankelijk op, ook al wil je die baan nóg zo graag

Open Gezicht
Voorgaande tips zijn voornamelijk bedoeld voor tijdens het sollicitatiegesprek, de volgende zijn zinvol tijdens je eerste werkdag of gewoon tijdens een dagje uit. Uit eerdere studies bleek dat een vriendelijk, open gezicht het meest bijblijft. Ook een frisse geur is belangrijk, net als de stem. Hoe je overkomt, heb je zelf in de hand.

 1. Zet een positief en liefst lachend gezicht op. Maak oogcontact als je met iemand praat en kom vriendelijk en open over. Zo trek je beslist ook anderen aan.
 2. Door goed rechtop te staan en te lopen laat je zien dat je niet bang bent om gezien te worden. Zo straal je zelfvertrouwen uit. Combineer die rechte houding met rustige en relaxte bewegingen, dat geeft een rustige indruk.
 3. Wat je zegt, is ‘minder’ belangrijk. Fixeer je daar niet op, een eerste indruk heeft slechts voor twintig procent te maken met hetgeen je vertelt. Wel belangrijk is een enthousiaste, invoelende houding. Je bent bovendien niet opdringerig, maar geeft de ander de ruimte zichzelf te uiten. Zo heb je de situatie altijd in de hand. Door je beleefde gedrag treedt de ander je op dezelfde manier tegemoet.
 4. Praat je met iemand, toon dan altijd interesse. Tracht zo min mogelijk over jezelf te praten, tenzij men daar uitdrukkelijk naar vraagt. Informeer zeker ook naar de ander. Gemeenschappelijke interesses zijn ideaal om dieper op in te gaan. Zo blijft de interesse ook bij de ander groot.
 5. Sympathieke mensen hebben een stapje voor. Een goede indruk maak je ook als je jezelf ongedwongener opstelt. Ben je innerlijk vrij, dan voelt de ander dat ook waardoor deze zich ongedwonger gedraagt. Doordat je zelf geen last hebt van remmingen, hoeft de ander zich niet te verschuilen achter formaliteiten en nietszeggende dingen.
 6. Probeer op dezelfde golflengte te komen. Een ‘mentale indruk’ van de ander krijg je door naar de gemoedstoestand van de ander te peilen. Hou daar rekening mee terwijl je praat. Dat kan door je toonhoogte en gezichtsuitdrukking aan te passen

Bron: hln.be, intermediar.nlInteressante Boeken:Reacties

 1. Dit zijn goede tips. Alleen bij tip 8 over “slijmen helpt” daarin moet je natuurlijk niet in overdrijven, anders vindt men je weer een slijmbal en dan wordt je ook niet uitgekozen tussen de 200 sollicitanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*