Vloeken Irritant, maar Goed Tegen Stress

- 9 januari 2014

vloeken tegen stressVloeken Irritant, maar Goed Tegen Stress

Vloeken is het meest irritante kantoorgedrag dat iemand kan vertonen.

Collega’s ’s ochtends niet groeten, te hard praten, gasten niets te drinken aanbieden en de telefoon op de speakerstand zetten, maken de top 5 van ergerniswekkend werkgedrag volledig.

Uit onderzoek blijkt ook dat er grote internationale verschillen zijn. Zo noemt maar 2,8 procent van de Australiërs het aanspreken van de baas met zijn voornaam als kantoorirritatie, terwijl 18,2 procent van de Chinezen vindt dat dit niet door de beugel kan.

Verder hebben Japanners een veel grotere hekel aan het gebruik van emoticons zoals smileys in e-mails dan andere nationaliteiten. Het ongevraagd lenen van kantoorartikelen leidt alom tot verontwaardiging, terwijl de meeste mensen het uitnodigen van vrienden op kantoor en het informeren naar elkaars persoonlijke leven wel acceptabel vinden.

Over het algemeen komen de Australiërs als het meest ontspannen en tolerante volkje uit de bus. Amerikanen en Britten zijn een stuk sneller op de kast te krijgen. Japan wordt door 62% van de respondenten beschouwd als het land met de meest strikte bedrijfsetiquette.

Waarom vloeken op het werk nuttig is?

Vooral voor vrouwen kan het gebruik van schuttingtaal op het werk zinvol zijn. Dat het gebruik van krachttermen kan leiden tot grote opluchting, wisten we al. Maar nieuw is dat het gebruik van schuttingtaal of vloeken ook je carrière gunstig kan beïnvloeden.

Onderzoekers van de Britse universiteit van East Anglia concluderen dit. Volgens hen kan grof taalgebruik de band tussen werknemers verstevigen. Vrij vertaald: wie vloekt, laat even zijn menselijke kant zien en dat maakt die collega opeens wat sympathieker (tenzij je natuurlijk grote morele bezwaren tegen krachttermen hebt). Zakensite Business Insider schrijft erover.

De site citeert ook de Harvard Business Review, die expliciet aangeeft dat vooral vrouwen baat kunnen hebben bij onwelvoeglijk taalgebruik. Vooral als ze in een door mannen gedomineerde omgeving werken, kunnen de krachttermen hen ‘one of the boys’ maken.

Maar, zoals met alles, overdaad schaadt. Wie aan de lopende band vloekt en tiert, maakt een labiele indruk. Die collega kan op weinig sympathie rekenen.

Vloeken op werk goed tegen stress

Sommigen doen het al en gelijk hebben ze. Het is nu ook wetenschappelijk bewezen: even goed vloeken tijdens het werk is goed voor je gezondheid. Volgens onderzoekers aan de universiteit van het Britse Norwich verlaagt een werknemer met een partijtje schelden de stress.

Bovendien wordt met het gebruik van drie- en vier letterige woorden ook een band geschapen tussen de bedienden, meldt De Telegraaf. Professor Baruch, een specialist op het gebied van management, stelt dat het verbieden van vloeken juist een negatief effect heeft op de werkomgeving. Hij plaatst wel deze kanttekening: in het bijzijn van een klant of een baas kan een werknemer maar beter even op de lippen bijten.

]jobat.be, z24.nl & waarmaarraar.nlInteressante Boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*