Werknemer nogmaals de dupe door winstgevende crisis veroorzakers…

- 8 mei 2013

winstgevende crisis veroorzakersWerkgevers Strenger door Crisis, maar Winst Alom…

De onzekerheid onder Nederlandse werknemers neemt toe. En intussen lijkt de baas de teugels aan te trekken. Afgelopen jaar zijn er minder uren thuis gewerkt en was er minder ziekteverzuim.

Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, waarvoor TNO en het CBS een dwarsdoorsnede van de Nederlandse werknemers ondervroegen. Bijna een op de drie maakt zich zorgen over het behoud van zijn of haar baan. Ook zegt ruim 28 procent dat zij het risico lopen om hun baan te verliezen. In 2011 lagen die percentages nog een stuk lager.

Werkgever strenger door crisis
Door de economische crisis zitten bedrijven korter op hun personeel. Er wordt sneller een dossier over een medewerker aangelegd. Dit dossier kan gebruikt worden tegen de medewerker bij een ontslagzaak.

Een bedrijf zou met het dossier willen aantonen dat een medewerker terecht ontslagen is, indien er een rechtszaak rond het ontslag wordt gevoerd. Ook bij het servicecenter van rechtsbijstandverzekeraar Arag is zichtbaar dat werkgevers strenger gevolgd worden door hun baas.

Volgens een woordvoerster van Arag krijgen mensen die altijd goed gefunctioneerd hebben nu opeens een slechte beoordeling. Deze werknemers wenden zich dan tot Arag.

Volgens de vakcentrales FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen zijn in allerlei sectoren werkgevers kritischer geworden. Volgens een CNV-woordvoerster krijgen sommige mensen al een officiële waarschuwing als zij zich een keer verslapen.

Maar…

Winstsprong voor ING
ING heeft in het eerste kwartaal flink meer winst gemaakt dan een jaar eerder. Het onderliggende nettoresultaat, exclusief eenmalige posten, steeg naar 800 miljoen euro, van 579 miljoen euro een jaar eerder. Dat maakte de bank en verzekeraar woensdag bekend.

De gerapporteerde nettowinst kwam uit op 1,8 miljard euro, tegen 728 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012. In dat resultaat zitten boekwinsten ter waarde van in totaal 940 miljoen euro verwerkt, behaald op de verkoop van vooral Aziatische verzekeringsonderdelen.

Winst zorgverzekeraar VGZ verzesvoudigd
Zorgverzekeraar VGZ, na Achmea de grootste in Nederland, heeft de winst vorig jaar zien verzesvoudigen tot 150 miljoen euro. Dat blijkt woensdag uit het jaarverslag van het concern.

Eerder maakten Menzis, Achmea en CZ al bekend dat ze flinke winsten hadden gemaakt.

En…

Miljoenen aan Wachtgeld
Ondanks verscherpte regels gaven de dertig grootste gemeenten afgelopen jaar meer dan vier miljoen euro uit aan de ’werkloosheidstoelage’ voor bestuurders.

Dat blijkt uit gegevens die De Telegraaf met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bij deze steden heeft opgevraagd.

Opmerkelijke uitschieter is Apeldoorn, dat al jaren veel geld kwijt is aan wachtgeld, en waar er in 2012 nog een schepje bovenop werd gedaan. De Gelderse gemeente betaalde vorig jaar bijna twee ton meer aan de regeling dan het jaar ervoor. In totaal besteedde Apeldoorn ruim 675.000 euro aan wachtgeld.

Dus…
Werknemers zijn dus eigenlijk nogmaal de dupe van de door de banken en verzekeraars veroorzaakte crisis en geld-verslindende, over de balk gooiende overheidsinstanties. Verzekeraars maken winst op winst, overheidsinstanties blijven geld over de balk gooien en ondertussen worden werknemers “bedreigd”; weliswaar niet direct, maar dossiers worden opgebouwd…

Bron: telegraaf.nl, profnews.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*