WIA – Wachttijden en Loonsanctie

- 12 oktober 2012

WIA – Wachttijden en Loonsanctie (2)
Als je ziek wordt kom je niet direct in aanmerking voor een WIA-uitkering. De eerste 2 jaar is je werkgever verplicht om (mnimaal) 70% van je loon door te betalen. Deze 2 jaar of 104 weken is de wachttijd voordat je in aanmerking komt voor de WIA of WIA-uitkering.

In sommige gevallen is de wachttijd om in aanmerking te komen voor een WIA-uitkering langer of korter dan 104 weken. Dit wordt bepaald door het UWV. Het UWV kan op jouw verzoek een kortere wachttijd vaststellen. Je kunt ook in overleg met je werkgever een langere wachttijd afspreken om zo meer tijd te hebben voor re-integratie. Het UWV kan ook de wachttijd verlengen als zij van mening zijn dat je werkgever zich onvoldoende heeft ingezet voor re-integratie. Dit is dan bij wijze van straf en wordt dan ook wel loonsanctie genoemd.

Arbeidsongeschiktheid tijdelijk onderbroken
Als je de volledige 104 weken aan één stuk arbeidsongeschikt/ziek bent geweest is er geen twijfel dat je de wachttijd hebt volgemaakt en kom je in aanmerking voor een WIA-uitkering. Vanzelfsprekend zijn er omstandigheden dat dit wachttijd onderbroken wordt. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je je beter voelt en weer aan het werken gaat. Maar, na een aantal dagen of weken keren de symptomen weer terug en beland je weer ziek thuis.

In sommige gevallen start de wachttijd dan niet opnieuw en telt die gewoon door vanaf het moment dat je weer aan het werk was gegaan. Dit is het geval als je minder dan 4 weken aan het werk bent geweest alvorens je weer ziek werd. De ziekteperiodes worden dan opgeteld en gelden voor de totale wachttijd voor de WIA.

Een speciale uitzondering is de zwangerschap. Stel je bent voorafgaand aan je zwangerschap arbeidsongeschikt en nog steeds na het zwangerschaps- en bevallingsverlof. Bij arbeidsongeschiktheid door dezelfde oorzaak worden dan de ziekteperiodes van voor en na je zwangerschap- en bevallingsverlof bij elkaar opgeteld en tellen dan mee voor de wachttijd van de WIA.

Kortere of Langere Wachttijd
De normale wachttijd voor de WIA is 104 weken. In sommige gevallen kan hiervan afgeweken worden:

  1. Wanneer er sprake is van duurzame en volledige arbeidsongeschiktheid kan tet UWV ka op jouw verzoek een kortere wachttijd vaststellen.
  2. Je kunt ook met je werkgever afspreken de wachttijd te verlengen om zo meer tijd te krijgen voor re-integratie.
  3. Het UWV kan ook de wachttijd verlengen wanneer zij van mening zijn of de indruk hebben dat je werkgever zich onvoldoende heeft ingezet voor re-integratie.

Kortere Wachttijd
De normale wachttijd van 104 weken of 2 jaar kan worden verkort als het duidelijk is dat je niet meer volledig zal herstellen. Je kan dan versneld een WIA-uitkering verkrijgen. Het is niet verplicht maar je moet dan zelf de aanvraag bij het UWV indienen. In dit geval moet je rekening houden met:

  • de aanvraag moet worden gedaan tussen de 13de en 68ste week van je ziekte-periode. Doe je de aanvraag daarna, dan ben je te laat en moet je de volledige wachttijd van 104 weken uitzitten.
  • dit verzoek kan tevens maar éénmaal worden ingediend. Het is dus belangrijk dat je bij het indienen van dit verzoek kan aantonen dat je daadwerkelijk niet meer aan het werk zal gaan. Wijst het UWV je verzoek af dan heb je hiervoor geen mogelijkheden meer.
  • onderbouw je verzoek met een duidelijke verklaring van je bedrijfsarts en specialist.

Een kortere wachttijd heeft het voordeel dat er voor jou en je werkgever geen re-integratie verplichtingen meer zijn en in sommige gevallen kan de uitkering hoger zijn dan de 70% van het loon dat je minimaal van je werkgever ontvangt.

Is het verzoek goedgekeurd dan betaald je werkgever je loon nog steeds door tot de 104 weken wachttijd voorbij zijn.

Langere Wachttijd / Loonsanctie
Is het UWV van mening dat je werkgever niet voldoende heeft gedaan om je weer aan het werk te helpen dan kunnen zij besluiten om de wachttijd met maximaal 52 weken te verlengen. Je werkgever moet dan gedurende die periode je loon (of minimaal 70% daarvan) blijven doorbetalen. Dit wordt dan loonsanctie genoemd.

Bron Bericht: rijksoverheid / uwvInteressante Boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*