Zeg Nooit: ‘Dat Kan Ik Niet’ !

- 19 december 2012

dat kan ik nietZeg Nooit: ‘Dat Kan Ik Niet’ !
We gebruiken de woorden ‘ik kan dat niet’ al te vaak als excuus om bepaalde zaken niet te moeten doen. Uiteraard bereik je weinig tot niets met deze woorden, dus je kan ze maar beter voorgoed achterwege laten. De volgende redenen geven je alvast het nodige duwtje in de rug …

 
Zeggen dat je iets niet kan, zorgt ervoor dat je zelden tot nooit nieuwe uitdagingen aangaat en dat je daardoor je hele leven niet echt vooruit komt. Sommige zaken zijn niet zo moeilijk als ze lijken, met een beetje doorzettingsvermogen kan je meer dan je denkt. Zolang je niets probeert of onderneemt, zal je nooit maximaal je talenten kunnen ontplooien.

Succesvolle Mensen zeggen nooit: ‘Ik kan het niet’
Bij succesvolle mensen komt ‘ik kan dat niet’ niet voor in hun woordenboek. Als iedereen deze woorden in gedachten heeft, krijgen innovaties geen kans en zal de wereld er over de jaren heen steeds hetzelfde uitzien. Dromen worden enkel gerealiseerd door de overtuiging dat iets zal werken, niet door de gedachte dat alles toch gedoemd is om te mislukken.

Je bereidt je al voor op een mislukking, die evengoed niet komt
Je bereidt jezelf al voor op een toekomstige mislukking door hardop te denken dat je iets niet zal kunnen. Dat maakt je minder gemotiveerd, wat de kans vergroot dat je effectief zal mislukken. Een vicieuze cirkel dus. Zo snel mogelijk stoppen met zulke gedachten is de enige manier om vooruit te gaan in het leven.

Spijt komt centraal in je leven te staan
Wie nooit iets waagt, krijgt achteraf spijt van verloren kansen. De woorden ‘ik kan dat niet’ maken het nu eenmaal gemakkelijk om dingen op te geven, om zaken niet af te maken. Maar wie nooit een uitdaging tot een succesvol einde kan brengen, zal zijn hele leven lang rondlopen met spijtgevoelens. En spijt komt altijd te laat.

5 barrières waardoor mensen falen (en hoe ze te ontlopen)
Wat hebben succesvolle mensen met elkaar gemeen? Waarom bereiken zij hun doelen wel, terwijl anderen falen? Volgens de Amerikaanse website Inc.com komt dit omdat succesvolle mensen de vijf barrières overwinnen die gegarandeerd mislukkingen met zich meebrengen. Over welke vijf barrières gaat het en hoe kan je ze voorkomen?

1. Inspiratieloze doelen
Wanneer de meeste mensen doelen opstellen, hebben ze een bepaald ‘ding’ in gedachten. Dat ding kan een smak geld zijn, een object (zoals een nieuwe auto) of een specifieke prestatie (zoals het schrijven van een boek). Helaas raken deze dingen niet tot de kern van datgene wat je motiveert, want ze missen datgene wat je eigenlijk écht zoekt in het leven en in je werk. En dat zijn in feite de positieve emoties die zulke zaken met zich meebrengen.

In plaats van je te focussen op een concreet ding, hou met de nodige inbeeldingskracht voor ogen hoe je je zal voelen wanneer je dat doel hebt bereikt. Op die manier zal je geïnspireerd worden om alles te doen wat nodig is om dat doel te bereiken.

2. Faalangst
Als je bang bent om te falen, zal je niet de nodige risico’s nemen die nodig zijn om je doel te bereiken. Je zal bijvoorbeeld weigeren om dat belangrijke telefoontje te plegen, omdat je vreest dat je zal worden afgewezen. Of je zal die doodsaaie baan nooit opzeggen om een eigen bedrijf op te starten, uit angst dat je wel eens failliet zou kunnen gaan.

Besluit dat falen voor jou slechts een tijdelijke toestand is. Als de zaken niet gaan zoals je zou willen, dan is dit gewoon een tegenslag die hooguit je succes vertraagt. Met andere woorden, aanvaard het feit dat je soms zal falen, maar aanschouw die mislukking als een onvermijdelijk deel van je zoektocht.

3. Angst voor succes
In veel opzichten is deze angst nog slopender dan faalangst. Stel dat je iets spectaculairs hebt bereikt. Wat als het je niet gelukkig maakt? Wat als je uiteindelijk alles verliest? Zouden je vrienden zich raar gaan gedragen? Zal je familie jaloers zijn? Wat dan? Zulke gedachten kunnen zelfs de meest gemotiveerde personen overtuigen tot zelfsabotage.

Besluit dat je vandaag gelukkig en dankbaar zal zijn en dat je dit, wat er ook gebeurt, eveneens in de toekomst zal zijn. In plaats van je te focussen op mogelijke problemen, stel je voor hoe geweldig het zou zijn om je familie en vrienden te kunnen helpen hun doelen te realiseren!

4. Een onrealistisch tijdschema
De meeste mensen overschatten enorm wat ze kunnen doen in een week en onderschatten vaak wat ze kunnen doen in één jaar. Daarom proberen velen te veel zaken te doen op korte termijn in plaats van zich te richten op lange-termijn-activiteiten. Het onvermogen om al die korte stappen te realiseren werkt ontmoediging in de hand en wekt de indruk dat het uiteindelijke doel zal wegvallen.

Als je een lijst maakt van de activiteiten en stappen die nodig zijn om een bepaald doel te bereiken, plan dan enkel 20 procent van de activiteiten in die 80 procent resultaat met zich meebrengen. Daarnaast kan je ook ambitieuze schema’s op lange termijn opstellen, maar laat altijd wat speelruimte over.

5. Zorgen maken
Het is makkelijk ontmoedigd te geraken wanneer je het punt bereikt waarop het lijkt alsof alles wat je doet, je toch niet vooruithelpt. Stel je bijvoorbeeld voor dat je een bepaalde vaardigheid onder de knie probeert te krijgen. In het begin maak je snelle vorderingen, maar na een tijdje lijkt het alsof je niet beter wordt, alsof je stagneert. Sommige mensen gebruiken deze ‘hoogtepunten’ als een excuses om op te geven en dus te falen.

Wanneer je op een bepaald ‘hoogtepunt’ botst, is het tijd om te vieren in plaats van op te geven. Een hoogtepunt is meestal een teken dat je op de rand staat van een grote doorbraak. Je moet gewoon genoeg geduld hebben om vol te houden en erop te vertrouwen dat je uiteindelijk je doel wel zal bereiken.

]jobat.be, express.be en inc.comInteressante Boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*