Zonder volle mailbox de vakantie door?

- 25 december 2015

volle inboxZonder volle mailbox de vakantie door? Zo doe je dat!

Je had jezelf stellig voorgenomen om in je vakantie eens helemaal offline te blijven. Maar ja, in het hotel was de wifi zo goed als gratis. Zo’n volle mailbox na je vakantie is ook niks, toch?

En ja hoor. Natúúrlijk is de pleuris op je werk uitgebroken: de triple-A klant die je maandenlang in de watten hebt gelegd is weggelopen. Een collega heeft – voor na je vakantie – alvast een spoedeisende klus bij je gedropt. Of ze hebben koffie over de minion op je bureau gegooid die je van je 8-jarige zoon in bruikleen hebt gekregen.

Jij zit ondertussen in de skihut in Oostenrijk terwijl berichten binnenstromen. Je kinderen staan al te popelen om op pad te gaan. Het is 10:00 uur ’s ochtends, de zon schijnt en de sneeuw is wit. Oftewel een heerlijke nieuwe vakantiedag lacht je toe. En jij zit naast de skilift een beetje berichtjes over je minion te lezen. Die je angstvallig voor je moet houden.

Je viel helaas in de ik-ben-onmisbaar val. Het gevoel van je-weet-ook-wel-dat-de-wereld-doordraait-zonder-jou-maar-stiekem-hoop-je-dat-je-ergens-nodig-bent. In ieder geval heb je een forse uitdaging om de Zaak los te laten, die je vakantieplezier nu ook danig in de weg zit.

Eén ding heb je bij het goede eind: je bent wel degelijk ergens nodig. Hier en nu.

In ernstige gevallen adviseer ik altijd om helemaal cold turkey te gaan. Laat de tablet thuis, geef je telefoon overdag aan je partner. Die heb je toch niet nodig (de telefoon). Elke avond check je kort of er toch nog iets belangrijks is langsgekomen. En blijven je collega’s je ook in de vakantie om de haverklap bellen? Dan zet je je zakelijke telefoon helemaal uit, en neem je voor privé een eenvoudig telefoontje met wat beltegoed. Er kan natuurlijk echt iets belangrijks aan de hand zijn – thuis.

In geval van minder verlammende loslaatangst helpt het meenemen van een goed boek, het maken van een inspirerend en actief vakantieprogramma, het eindelijk wél doen van leuke dingen met je kinderen of juist een extra stedentrip met je partner. Vier vakantie met wie je lief is, want daarvoor ben je tenslotte in Oostenrijk!

Eh, was. Want je leest nu dit bericht en bent als het goed dus teruggekeerd van vakantie; het werk wacht. OK, jammer van Oostenrijk, maar dit is wat je de volgende keer anders gaat doen. Je stort je niet zoals nu op vrijdagmiddag halsoverkop in de auto terwijl je nog net wat je skibroek en een extra Noorse kabeltrui in de tas gestopt hebt. Een week vooraf begin je al taken over te dragen, twee dagen vóór je vakantie zet je de out-of-office assistent aan. En een paar uur voor het eind van de werkdag gaat de mail onherroepelijk uit. Was het je nog niet opgevallen dat altijd, altijd, 1 uur voor je vakantie aanbreekt er een spoedmail binnenkomt? En dat je die voorheen ook altijd, altijd, nog even oppakte wegens hart voor de zaak…

De volgende keer gaat het zo: de afzender van de spoedmail ziet je melding van de kantoorassistent, ze is heel even blij voor je, en belt je collega. Probleem opgelost.

Long story short: uiteindelijk ben je de veroorzaker van je eigen stress. Loslaten dat jij altijd en overal in de loop moet zitten is wat je te doen staat. En nee dat is niet opgelost met de kantoorassistent. Het begint daar wel bij. En bij een goed plan om je werkstress flink terug te dringen. Mocht je toevallig van plan zijn daar binnenkort een goed boek over te lezen: doe het niet! Dat is namelijk het nummer 1 excuus om niet echt in actie te hoeven komen. Ga echte stappen zetten, zo moeilijk is dat niet. Kijk wat in je werkleven op dit moment het grootste probleem vormt en ga kleine stappen zetten daar verbetering in aan te brengen. Bewustwording is al een eerste goede zet.

door: Arjan Zuidhof

Arjan Zuidhof

Over de schrijver

Arjan Zuidhof geeft als productiviteitscoach drukbezette professionals en teams weer laserfocus. Hierdoor krijgen zij meer impact in hun werk, meer grip op hun informatiestromen en meer rust in hun leven. Arjan leeft zich snel in in zowel zowel (te) drukke als (te) complexe werksituaties, of in beiden tegelijk. Zolang er goede koffie aanwezig is.


→ Bekijk al mijn berichten

Bezoek of volg mij op:   Schrijvers Website Facebook Twitter LinkedIn


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*