Zwanger en Werk, Slechte Combinatie ?

- 20 januari 2014

zwanger en werk zwanger naaktZwanger, Toch Werken ?

Het beoefenen van een staand beroep evenals het draaien van lange werkweken remt de groei van de foetus.

Dit verhoogt het risico op allerlei gezondheidsproblemen bij het kind.

Wetenschappers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam ontdekten dat fysiek zwaar werk de doorstroming van het bloed naar de placenta kan belemmeren, wat de hoeveelheid voedingsstoffen en zuurstof naar de foetus kan beperken. Dit geldt vooral bij staande beroepen, zoals verkoopster, lerares en verpleegster. Fulltime werken tijdens de zwangerschap zorgt voor een soortgelijk effect.

Wetenschappers zijn er nog niet over uit hoe dit komt, voorlopig schrijven ze de geremde groei toe aan stress.

Kleinere en lichtere baby’s

De onderzoekers interviewden 4.680 aanstaande moeders over hun werkleven. Vervolgens werd in de baarmoeder en na de geboorte de grootte van hun baby’s gemeten. Dit gebeurde aan de hand van het hoofdomtrek. Vrouwen met een staand beroep, bevielen van lichtere baby’s met een kleiner hoofdomtrek dan gemiddeld. Hetzelfde geldt voor vrouwen met een fulltime baan van veertig uur of meer, zij kregen kleinere baby’s dan vrouwen die minder dan 25 uur werkten. Hun hoofdomvang was gemiddeld een centimeter kleiner en ze waren tussen de 148 en 198 gram lichter dan de baby’s van vrouwen die minder uren per week werkten. Doorwerken tot een maand voor de geboorte bleek geen nadelig effect te hebben op de grootte van het kind.

Groter risico op gezondheidsproblemen

Hoewel kleine baby’s niet per se ongezonder zijn, lopen ze wel een hoger risico op ademhalingsproblemen, hartafwijkingen en spijsverteringsproblemen. Er zijn ook aanwijzingen dat ze later een grotere kans hebben op leerproblemen en groeistoornissen.

Bron: Telegraaf.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*