Zwart Werken – Geen Probleem of…

- 19 november 2012

zwart klussenZwart Werken – Geen Probleem of…
VVD-Raadslid: Zwart Werken is Goed voor Economie.

Klusjesmannen of schilders zwart betalen is geen enkel probleem. Dat zegt VVD-raadslid Ed de Rechteren van Hemert in De Gelderlander.

Zwart geld wordt volgens hem rechtstreeks in de economie gepompt. “Men gaat ervan op vakantie, koopt extra kleding, een nieuwe fiets voor zijn kinderen, nieuwe meubels of gaat vaker uit eten. Dat geld blijft rondgaan.”

‘Roomser dan de paus’
De Rechteren van Hemert beseft dat een raadslid zwart geld eigenlijk niet zou moeten aanmoedigen. “Maar ook raadsleden zijn niet roomser dan de paus en weten hoe de markt is,” zegt hij. Naast raadslid van Doetinchem is De Rechteren van Hemert bouwkostendeskundige bij het Nederlands Bouwkosten Instituut (NBI).

Het raadslid benadrukt dat zwart geld niet moet worden verward met smeergeld. “Smeergeld is er om een gunst gedaan te krijgen. Dat wijs ik volledig af. Zwart geld krijgt men door werkzaamheden te verrichten en dan contant betaald te krijgen zonder dat anderen hiervan op de hoogte zijn.”

Zwart Werken
Zwart werken in Nederland is strafbaar. Als je op zwart werk wordt betrapt, in een land waar 90% van de joden door verraad op transport is gezet is niet denkbeeldig; heeft dat zowel voor jou als voor je opdrachtgever nogal vervelende gevolgen. Daarom kun je beter voor een intelligentere, legale constructie kiezen.

Zwart Werken: immoreel?
Volgens de vakbonden wel. Immers, je ontduikt hiermee allerlei dure CAO`s en bijdragen aan minderbedeelden, zoals raamambtenaren en pseudo-arbeidsongeschikten. Naar ons* oordeel is zwart werk voor iemand die geen uitkering ontvangt volstrekt moreel te verantwoorden. Immers, je wordt eerlijk beloond voor je eigen werk. Voor uitkeringstrekkers is het vanzelfsprekend een andere zaak. Die profiteren al van de belastingbetalers; als ze in staat zijn betaald werk te verrichten, moeten ze dat ook doen en niet parasiteren op de zak van een ander. Naar onze* mening worden uitkeringsfraudeurs dan ook veel te slap aangepakt.

Zwart Werken: verstandig?
Zwart werken is, zeker voor uitkeringstrekkers, zeer lucratief. Als een bijstandstrekker met een uitkering op de bijstandsnorm, dus 650 euro per maand, voor 1000 euro per maand bijklust (dit is zeker te overtreffen voor een handige klusser) , heeft hij netto evenveel te besteden als iemand met een goede baan. Ook kan hij aanspraak maken op extra bijstand, kwijtschelding gemeentelijke heffingen en een fikse huursubsidie. Deze extra voorzieningen zijn al gauw 300 euro per maand of meer. Geen wonder dat een calculerende burger hier snel toe overgaat. Het is bewonderenswaardig dat de meeste Nederlanders met lage inkomens hard fulltime werken voor een laag netto loon. Niet voor niets is de arme tegenwoordig vooral een werkende arme. Echter: de kruik gaat zo lang te water tot hij breekt.

Straffen voor Zwartwerk

  • Particulieren die betrapt worden kunnen een boete van 4000 euro opgelegd krijgen.
  • Bedrijven waar illegale werknemers aan worden getroffen kregen tot voor kort een boete van 8000 euro per werknemer.
  • De zwartwerker zelf moet alle ontdoken loonheffingen terugbetalen plus een boete van 1134 euro.
  • Een bijkomend nadeel van zwart werken is dat arbeidsongeschiktheid tijdens zwart werk niet verzekerd is.

Zwart Werken Wit Wassen

  • Volgens de regeling `Diensten aan huis` kan personeel dat diensten in of rond het huis levert, zoals werksters, tuinlieden en verzorgsters, tot drie dagen per week belastingvrij uitbetaald worden. Deze inkomsten moeten wel door de werkende bij de belastingdienst opgegeven worden, zodat de inspecteur weet dat er wat te halen is als de volgende keer de wet weer veranderd wordt.
  • Richt een eenmansbedrijfje op en factureer. Zijn je inkosten laag en klus je naast je werk, dan valt dit onder inkomsten uit overige arbeid. Kosten als een computer voor de boekhouding en gereedschap zijn zeker aftrekbaar. Denk ook aan reiskosten tot 0,19 euro per km. Vervelend is wel dat je een jaarrekening of kostenberekening moet opmaken. Als je wordt erkend als ondernemer voor de inkomstenbelasting (dit is lastig, want zo kan minder van je geplukt worden dus dat doet de fiscus met tegenzin) kun je aanspraak maken op de fikse ondernemerskorting: voor minvermogenden meer dan 9000 euro per jaar plus evt. startersaftrek.
  • Een eenvoudiger alternatief is inkomsten uit overige arbeid opgeven zonder een bedrijfje op te richten. Ook hier geldt dat je een kostenberekening moet maken (inkomen=opbrengsten minus uitgaven). Als je activiteiten een `bedrijfsmatig karakter` krijgen, zeg maar dat je zo ongeveer elke avond buiten de deur bent, is inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Je kunt pas BTW factureren als je een BTW-nummer, dus een bedrijfje, hebt. Zakelijke klanten vinden dat prettig, want die BTW kunnen ze aftrekken. Voor jou zijn dat pure inkomsten (KOR) als je netto af te dragen BTW onder de 1345 euro ligt, deze hoef je niet af te dragen en kun je in je zak steken. Af en toe kunnen ze het wel leuker maken…

Bron: rtlnieuws.nl & financiele.onafhankelijkheid.nu
* = mening van de oorspronkelijke schrijver op financiele.onafhankelijkheid.nlInteressante Boeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*